Зима

Зима
Пролет

6 април 2017 г.

Юнкер търпи Борисов, защото ЕНП не може да си позволи да изгуби България

Европейската комисия толерира липсата на български еврокомисар с надеждата правителството в София да остане вярно на Европейската народна партия (ЕНП).
 
Това коментира изданието "Политико".

Авторът на текста Райън Хийт пише, че Брюксел търпи поведението на България, тъй като тя е една от малкото държави в Източна и Централна Европа, управлявана от партия от семейството на ЕНП – ГЕРБ. Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер също е част от ЕНП. Той обаче никога не е бил близък с по-младите членове на ЕС, а напоследък Брюксел има проблеми с поведението на Унгария, която "почти непрекъснато е трън в петата" на европейските институции, отбелязва "Политико".

"Ето защо ЕНП не може да си позволи да изгуби България", пише авторът. "Според високопоставен в Комисията източник на "Политико", това е една от причините Юнкер и ръководителят на администрацията му Мартин Селмайр да позволят мястото на Кристалина Георгиева да стои незапълнено вече повече от три месеца."

"При обичайни обстоятелства това поведение нямаше да бъде извинено – България е малка държава, която създава проблеми, а оставката на Георгиева повлече слухове за нейни лични несъгласия с Юнкер и Селмайр. Когато България получи приличен ресор, а Юнкер отново разцелува Бойко Борисов, ще знаете защо", завършва текстът.

Георгиева напусна Комисията през декември, за да заеме пост в Световната банка. Преди това тя направи неуспешен опит да стане генерален секретар на ООН, влизайки в конкуренция с Ирина Бокова. В крайна сметка и двете бяха надминати от португалеца Антониу Гутериш. След оставката на Георгиева портфолиото ѝ бе поето от германеца Гюнтер Йотингер. В първия си мандат тя отговаряше за хуманитарната помощ на Европейския съюз, но Юнкер ѝ връчи управлението на бюджета на ЕС и я направи вицепредседател на Еврокомисията.

Вече месеци наред няма яснота кой ще бъде новият еврокомисар на България и какъв ресор ще получи той.

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар