Зима

Зима
Пролет

23 април 2017 г.

БКП, земеделците и "Звено" се издържали с пари от чужбина

Б. Димитров: За едно разузнаване никак не е трудно да установи как се финансира една партия
 
Директорът на Националния исторически музей Божидар Димитров изпрати до медиите кратка справка за български партии, финансирани от чужди разузнавателни централи и чужди държави.

"В последно време в медиите се разпространиха, без да се привеждат конкретни примери, че много български партии са били финансирани от чужди разузнавателни централи и чужди държави. Намеква се директно, че става дума за партия ДОСТ.

Веднага искам да дам историческо разяснение, което е моята работа и за което ми плащат, че получаването на средства, понякога колосални, получават много партии, като преди 9 септември 1944 г. някои от тях се издържат изцяло с чужди пари. Много бих искал някой да даде доказателство за обратното.

Ще започна подред. Върху някои русофилски партии са се изсипвали десетилетия руски пари. Ето други факти. Ще започнем с 1915 г., когато френската държава е успяла да подкрепи всички земеделски водачи с колосалната сума от около 200 млн. франка. Тази афера влиза в историята като случаят „Деклозиер“. На партийните лидери са раздадени колосални суми пари, с които се изкупува зърнената реколта на България и от които, разбира се, те задържат за себе си и за партиите си значителна част. Българската държава разкрива тази афера и земеделските водачи са арестувани, съдени и и прекарват цялата война в затвора (1915-1918 г.).

Следващите по-значителни суми отиват за БКП. Както е известно от 1918 до 1930 г. Лев Троцки има значителна власт, приблизително равна на Сталин. Той предлага Русия да отделя от бюджета си 18 млрд. долара за комунистически революции. Троцки смята, че руската революция не трябвало да спре в Русия. И затова Коминтерна отпуска огромни суми на комунистическите партии по света. Нашите не остават назад. Те получават стотици хиляди долари и равностойна валута за осъществяване на социалистическата революция. Като прифронтова държава БКП получава средства за закупуване на кораби, с които по море можело бързо да се прехвърлят в Русия Георги Димитров, Васил Коларов и др. лидери. Един от тях е корабът „Иван Вазов“, закупен през 1921 г.

След това БКП получава също значителни средства, с които осъществява грандиозния атентат в катедралата „Св.Неделя“. БКП продължава да получава средства и през 20-те-30-те години, като особено се усилват по време на Втората световна война. Малко хора знаят, но вече излезе делото „Вапцаров“ у когото полицията открива десетки хиляди долари и друга валута. Истината е, че Вапцаров не е живял бедно през всичките тези години, а е обитавал разкошен апартамент в центъра на София, като оправдава средствата с богатия си баща. Което едва ли е вярно, защото те не са били в добри отношения. Но кой знае…

Другата голяма партия през междувоенните години – през 20-30-те години е БЗНС. Въпреки че е свалена от власт през 1923 г. с военен преврат, тя все още е голяма сила. Смята се, че може да се върне на власт по демократичен път. Затова през 1926 г. в Атина са поканени земеделските лидери и им е предложено 1 млн. лв., но само срещу условието да се откажат от Беломорска Тракия, ако дойдат на власт. Те правят това без особени угризения, което научаваме от спомените на Коста Тодоров.

Политическият кръг „Звено“ е другата политическа сила. Тази храбра партия, в която членуват офицери и интелектуалци, се продава на Югославия. Всеки месец получават заплати от югославското посолство, което издържа не само членската маса, но и списанието и вестника на „Звено“.

Така че трите най-големи политически партии, които извършват преврата на 9 септември 1944 г., са рожби на чужди централи. В случая задачите на новите формирования е да не се възползват от дарение на Ердоган. 


За едно разузнаване никак не е трудно да установи как се финансира една партия - има банки, а за парите в кеш трябва да се докаже произхода им. Тоест трябва да се действа като през 1915 г. – решително и смело."
 

Няма коментари:

Публикуване на коментар