Зима

Зима
Пролет

19 април 2017 г.

Слави Трифонов и Васил Иванов: За тв войните, ДАНС, спрени разследвания...

Журналистът Васил Иванов отправи тежки обвинения към Дарина Сарелска - директор на новините в Нова ТВ.
 
По думите му, той е получил по време на свое разследване срещу кмета на Неделино бележка от ДАНС, че тя е "къртица" и информира разследваният за журналистическите материали. Това е само част от неизлъченото предаване "Шоуто на Слави" снощи, което бе спряно от бТВ.

Васил Иванов и Слави Трифонов свикаха днес обща пресконференция, на която изясниха какво са пропуснали зрителите.

"Преди няколко дни се срещнахме с Васил Иванов, който заяви, че се чувства цензуриран. Естествено, попитах го защо не го направи в ефира на Нова, но ми каза, че няма да има възможност. И е избрал да ги каже пред мен", каза Слави Трифонов.

"Журналист съм от 24 години и имам представа какво и къде мога да кажа. Длъжник съм на хора, които ми пращат сигнали за корупция, а аз нямам възможност да правя своите разследвания. Сарелска спря няколко мои предавания", заяви от своя страна разследващият журналист, цитиран от Dnes.bg.

След което разказа каква е цензурата според него.

"Снимах нагласени обществени поръчки и корумпирани кметове, 98% от тях са такива. Преди изборите през 2015 г. трима кметове бяха махнати заради мои репортажи. Бяха от различни партии... Цензурата си я обяснявам с това, че не трябва да снимаме кметове само от една партия. Но когато един кмет е крадец, той е крадец, независимо от партийната принадлежност", смята Иванов.

Той пусна запис от свой разговор с Марин Николов – също разследващ журналист в Нова, в който обсъждат въпроса със свалените предавания. От записа стана ясно, че и Николов недоумява и не намира логика защо им се цензурират разследванията.

За да потвърди тезата си, Васил Иванов представи запис и с координатора на разследващия екип Антон Събев, който също се съгласява, че има цензура.

Конфликтът между Дарина Сарелска и Васил Иванов има и друга предистория.

"Сарелска не питае добри чувства към мен и по други причини. Снимах кмета на Неделино. Получих информация, че ще прави обществена поръчка за 1,5 млн. за ремонт на детска градина и всичко ще мине по фактури - само ще мацнат малко боя. Маркирахме дограмите на градината преди поръчката, после бяха изплатени парите. Когато отидохме да видим какъв е бил ремонтът маркерите си седяха. Кметът има огромен замък за 15-20 милиона. В последствие разбрахме, че и ДАНС са го разработвали по други сигнали. Прокуратурата реши, че и нашите материали стигат. Отидохме на среща със Силва Зурлева (шеф на борда на директорите в Нова тв) в специализираната прокуратура да предоставим нашето разследване. Оказа се, че телефонът на кмета е бил подслушван от ДАНС, а прокурорката ни каза, че в екипа ни има къртица. Попитах кой и пред нас с г-жа Зурлева сложиха лист с името на Дарина Сарелска. Тя му е съобщавала докъде е стигнало разследването ни. Тъй като материалите по делото са секретни - готов съм да се подложа на детектор на лъжата", заяви Иванов.

"Наложи се да направя разследване срещу собствената си шефка. Дебнат ни, бият ни, спя с пистолет до главата, а тя говори с разследваните хора. От нашите материали излизат проблемите за телевизията", каза още Иванов.

Журналистът посочи и роднински връзки на Дарина Сарелска и Недялко Славов - депутат от ГЕРБ.

"И двамата са от Златоград. Тя му е снаха - братът на депутата е неин мъж. Докато не е депутат - по времето на Орешарски, той регистрира фирмата "Арнед Пойнт" ЕООД през 2013 г. Следващата година получава обществена поръчка за малко над 57 000 лв. Тънкият момент е, че до 60 000 лв. се възлагат от кметовете. Дал му я кметът на Златоград Мирослав Янчев, на когото е кум", разкри Иванов.

На въпрос защо сега разкрива тези подробности, Иванов заяви, че близо година се е борил и дори е стигал до скандали заради спрените репортажи. Взел решението да пусне предизвестие преди две седмици, когато бил спрян негов репортаж за корупция в съда.

Сарелска от своя страна отрече част от обвиненията на Иванов, "които са лесно доказуеми".

"Никога не съм разговаряла с кмета на Неделино, не го познавам този човек. Васил изговори много лъжи, но в част от думите му има и зрънце истина. Да, имам девер, макар и да не съм омъжена както твърди той", заяви Дарина Сарелска пред телевизия BiT.

Слави Трифонов пък бе категоричен, че не може да прекрати договора си с бТВ заради двете свалени предавания. Трябвало да има трето свалено, за да има систематичност. Той очаква това да се случи тази вечер, тъй като неговият екип е подготвил разследване за един от лидерите на Патриотите - Валери Симеонов.

"Не съм служител на бТВ и затова не могат да ме спрат да произведа едно предаване. Но имат правото да не го излъчат. Аз спазвам договорните си отношения с телевизията, за да не прекратим договора си по моя вина", каза Трифонов.

Той допълни, че не го притеснява ако скъса отношенията си с телевизията, имал предложения. Но тях щял да ги коментира "ако и когато му дойде времето".

Междувременно от Нова телевизия разпространиха своето официално становище след пресконференцията на Слави Трифонов и Васил Иванов.

"Решенията по отношение на темите, разработвани от всеки от разследващите журналисти в Нова Броудкастинг Груп, не се вземат еднолично, а по стриктна и прозрачна редакционна процедура - в открито обсъждане, с ясни участници – целия екип на предаването „Разследване“ и продуцента и директора на „Новини и актуални предавания“ Дарина Сарелска – общо 6 души. Проверката на факти, документи, позиции, даването на възможност за отговор на всички засегнати страни, преценката и одобрението на предложените теми, според актуалността и обществената им значимост, са ежедневие за ръководството на новинарския екип на NOVA.

Високите стандарти и изисквания към работата са гаранция за качество и не могат да бъдат определяни като цензура. Съжаляваме, че Васил Иванов избира да интерпретира така несъгласието си с този процес и използва доверието, което има в обществото, за да урони престижа на работодателя си.

За професионалните разминавания между утвърдените от Нова Броудкастинг Груп стандарти говори и фактът, че дори и в последната си медийна изява, Васил разпространи записи на лични телефонни разговори на наши колеги, направени без знанието им, което прекрачва границата на закона, добрите журналистически практики и професионалната етика.

В последните години в ефира на NOVA са излъчвани и са намирали широк обществен отзвук разследвания, насочени срещу злоупотреби във всички сфери на обществения живот и извършвани от хора с различна партийна принадлежност. Случаят Неделино касае нарушения в обществена поръчка за ремонтни дейности, извършени само по документи. Разкритията бяха излъчени в пълната им цялост, материалът намери място в програмата многократно - над 35 пъти в рамките на годината.

Вътрешните процедури на Нова Броудкастинг Груп целят предотвратяването на всеки конфликт на интереси, от една страна, както и недопускането на външна намеса и злоупотреба с ефира на медията, от друга. И примерът с Неделино доказва точно това.

Нова Броудкастинг Груп подкрепя свободата на словото в случаите, когато тази свобода е съобразена със закона, етичните и морални норми и добрите професионални практики."



Няма коментари:

Публикуване на коментар