Зима

Зима
Пролет

19 април 2017 г.

Първият звънец удари

Повярваха ли хората на новите 240 в парламента?
 
Първият звънец удари за новите депутати. 

Точно в 10 часа на 19 април те се събраха за тържественото си заседание и се заклеха във всичките си действия да се ръководят от интересите на народа. Дотук добре.

После започнаха големите обещания. ГЕРБ ще работи за реформа в съдебната реформа, за намаляване на административната тежест на бизнес. От БСП ще се борят за по-високи доходи, за повече деца. Обединените патриоти са решени да не пускат мигранти, да осигурят достойни старини на хората в третата възраст, образование за всяко българче, профилактичен преглед при лекар за всеки - всяка година. ДПС заговориха за общото и за единството, а от "Воля" поискаха стабилно управление.

Всичко това звучи чудесно, но избирателите, уви, не го чуват за първи път.

Повярваха ли хората на новите 240 в парламента провери Dnes.bg.

"Глупости! Гледат само себе си да уредят. Знам, че за четири години в парламента поне апартамент и кола си купуваш, а кой знае още колко ще се облажат", казва възрастна жена, която се е скрила в столичен мол от дъжда.

Казва, че с нейната пенсия дрехи не си купува, на кино не ходи, но поне ходи на разходка в търговския център - да е сред хора, а и зимата там е топло, а лятото прохладно, в дъждовен ден – сухо. Макар и да е критична към новота власт, се надява, че наистина ще й актуализират пенсията.

"Ама с колкото й да качат, пак ще е подигравка, пенсионерите сме оставени да измрем от глад", обобщи баба Милка.

Младите, похапвайки бургери с картофки, явно хич не се и вълнуват от политиката. Едни не чули, че днес се събира 44-ото Народно събрание, други подочули нещо, но не задълбали.

Мария, студентка, въобще не е и гласувала и не я интересува кой колко депутати има. Знае, че на власт отново е Бойко Борисов с ГЕРБ и това е. Чувала, че парламентът е важна институция, но не знае нито какви правомощия имат депутатите, нито какво зависи от тях, учи икономиката и другото не й е по вкуса.

"Който си ги е избирал, да си ги мисли", отсича 40-тодишният Георги. И той не отишъл до урните, нямало за кого да даде вот, нито един дошъл на власт не бил помислил досега за бизнеса, само спънки имал и рушвети раздавал.

"Толкова години гласувам, едно и също е. Властта у нас, а и май по цял свят, стана... шепа наглеци срещу народа", твърди Калоян, наскоро излязъл в пенсия, но още работи, че парите не стигали.

А Лидия иска нещо от новия парламент: "Надявам се поне, както обещаха, да се вслушат в гласа на народа, който каза на референдума, че иска депутатите да са по-малко, да не получават такива огромни субсидии от държавата, да има мажоритарно гласуване".



Няма коментари:

Публикуване на коментар