Зима

Зима
Пролет

5 април 2017 г.

След поредните скандали, кого прокуратурата няма да пипне

Истински парадокс - институцията с най-ниско обществено доверие трябва да бори явлението с най-висока степен на вредност
 
Недоверието в българската прокуратура е 94%. Това сочат социологическите проучвания през последните години. 

Пазарни отношения в правосъдието обаче няма и не можем да си избираме обвинители. В САЩ ги избират, но тук не. Има, разбира се, конкурси, но те често са формални или за определени хора.

Според Евростат България е най-корумпираната страна в ЕС. Това поражда истински парадокс, тъй като институцията с най-ниско обществено доверие трябва да бори явлението с най-висока степен на вредност.

Никой не се наема да обясни как се живее с подобно нещо.

Много по-лесно е да се отговори обаче на евентуално питане, кои фирми и хора прокуратурата няма да пипне, каквото й да направят.

Такъв човек е бившият и вероятно бъдещ финансов министър Владислав Горанов – лююбимец на бившия и бъдещ премиер Бойко Борисов. Любимец и на депутата-олигарх от ДПС Делян Пеевски – така се говори. Горанов упорито отказваше да даде информация за собствеността на данъчните складове за горива. Тайна е, отсичаше Той и подминаваше питащите с подчертано високомерие. (Вероятно придобито в Свищовската стопанска академия по времето на ректора Величко Адамов...) 


Неговият заместник, а днес служебен министър Кирил Ананиев обаче бе принуден по силата на решение на Върховния административен съд да огласи „голямата тайна”. Така стана ясно, че ЛУКойл е монополист с притежавани 82% от складовете за дизел и 92% - за бензин. Не че сме се изненадали, но отпаднаха съмненията относно точните цифри. Прокуратурата трябва, но няма да се заеме с Горанов, макар неговите действия да приличат много на „чадър” над монополиста. Няма да се заеме и с владетеля на складовете – Валентин Златев. Защото той също е любимец на когото трябва, а негови любимци пък са които трябва.

Спокойно спи и Юлия Ненкова, председател на Комисия за защита на конкуренцията (КЗК). Само преди дни тя обяви, че няма картел при горивата. След като преди това ни убеждаваше, че не само има, но доказателствата са науборими. Къде изчезнаха тия доказателства? Ненкова обаче е под "чадъра" на управляващи и Кой. Което преведено на народен език означава: Не пипай, че ще ти резнат

Няма от какво да се страхуват и бившите вътрешни министри Румяна Бъчварова и Цветлин Йовчев. По време на тяхното пребиваване в МВР са извършени десетки нарушения на закона при искането и даването на разрешения за използване на специални разузнавателни средства (СРС) в Софийския градски съд (СГС). Включително и такива, разрешили подслушване и следене на дипломати. Това научаваме от проверка, разпоредена от председателя на СГС Калоян Топалов и извършена от двете му заместнички Даниела Борисова и Мина Мумджиева. Докладът от нея е изпратен и на главния прокурор Сотир Цацаров. 


Скандалът е грандиозен и много вероятно ще прерасне в международен. Особено като се разбере кои дипломати са следени и с какви аргументи. При разнищването, ако се състои такова, ще лъснат ужасяващи разкрития за разработката „Червеи”, за слухтенето около политика Касим Дал, който уж щял да убива Пеевски и Доган, по лошо скалъпен донос. Благодарение на същия донос, двамата вече три години се охраняват по-строго и от 105-каратовия диамант Koh-I-Noor...

Експерти са категорични, че ако се извадят списъците с подслушвани и следени граждани, сред тях ще са доста журналисти, политици и бизнесмени, противници на мафиотския модел #Кой. Ставало е, защото службите у нас от няколко години се ръководят от октопода Кой. Например в списъците с искане за прилагане на СРС-та са изписвани телефони, без да се посочват собствениците. Така покрай реален обект на внимание, са „обгрижвани” и важни за някои кръгове лица. Това е само един от начините. Най-идиотското обаче е, че резултатите от слухтенето били нулеви. Е, това вече е истинско безобразие... Чест прави на шефа на СГС Калоян Топалов и на заместничките му Борисова и Мумджиева, че показаха как се спазват законите. И дадоха пример за гражданско поведение.  

Държавното обвинение няма да посегне и на бизнесмена Спас Русев, известен, освен със скандалните си намеси в управлението на Симеон Сакскобургготски, и с неблагополучните си приключения във ФК „Левски”. Говори се за източване на Виваком уж като спонсор на "сините". Фенове смятат, че е злоупотребено с десетки милиони и настояват за ревизия и прокурорско разследване. Такова обаче няма да последва. Защото Спас Русев е любимец на бившия финансов министър от НДСВ Милен Велчев. Който пък е любимец на Пеевски. Който пък е любимец на Ахмед Доган. Доганов любимец е и главният прокурор Сотир Цацаров, казват запознати с взаимовръзките и зависимостите в българското задкулисие.

100% сигурно е, че няма да има прокурорско разследване и на контрабандата на цигари от „Булгартабак” през Турция. Част от милионните печалби са отишли в терористични организации. Така пише в доклади на турските служби и на американското ЦРУ. В документите се споменава името на милиардера Пеевски. Същият, когото НСО пази, а ние плащаме за този цирк... Не искат, поне от кумова срама, да го попитат за разбойническите сделки за печатницата, Полиграфическия комбинат, "Техномаркет", София прес и пр. За фалита на КТБ да не говорим. Там тепърва ще излизат страховити разкрития. Не смеят, защото знаят каква воня ще се разнесе. А и Пеевски им е нещо като настойник.

Прокуратурата няма да пипне дори с пръст Бойко Борисов. От време на време изважда нещо неприятно от касата, показва му го, а после го прибира пак в касата. Колкото да препотвърди плодотворното другаруване...

Списъкът за хора, над които е опънат чадър, може да бъде продължен. И това ще стане в най-скоро време. Дотогава обаче можете да поразсъждавате за критериите, по които се задейства държавното обвинение. Същото, на което плащаме, за да защитава обществения интерес, чрез прилагане върховенство на закона. И ако то го прави, както твърди неговият ръководител, как тогава да си обясним, че недоверието е 94%?

При тези примери, които са само част от дълъг списък, дали председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер, председателят на ЕНП и групата на ЕНП в ЕП Жозеф Дол, председателят на групата на ПЕС в ЕП Мартин Шулц, шефът на Европейският съвет Доналд Туск и еврокомисарят по правосъдие Вера Юрова смятат, че наистина сме демократична държава? Това би било истински парадокс...

Интересно, къде се скри т.нар. опозиция?



Д-р Димитър Попкутуев, Frognews.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар