Зима

Зима
Пролет

27 април 2017 г.

Инж. Запрянов: Л. Лазаров построи "Път на любовта" извън проекта на "Марица" за знойна кметица!

"АМ „Марица” ще продължава да пропада, в нея има глина. В един от участъците тя беше изградена директно върху блато, затвърдено отгоре."
  
За огромни нередности при строежа на магистрали сигнализира по бТВ Илия Запрянов (на снимката), пътен инженер и зам.-ръководител на надзорния екип за ЛОТ 1 на магистрала „Марица”.

Той разказа за нагласени конкурси, плащани в аванс крупни суми за дейности, които не са извършени още, построяване на отклонения, които не са предвидени в проекта.

„На прост език може да се каже, че при строежа на пътищата у нас се готвят две манджи – едната я готви АПИ за обществеността, а втората я готвят на магистралата, където бях и аз. Според мен тази манджа беше дефектна, не ставаше за ядене“, образно описа ситуацията при строежа на пътища инж. Илия Запрянов.

"Как станаха нещата – изкопаха се само 10 000 кубика вместо 30 000 по документи и те помолиха АПИ да има плати на зелено и на следващия месец да ги изкопаят. Да, обаче това не става, влиза следващия месец, те отново получават пари и така се образува един джакпот от милиони левове. Всичко това стана под ръководството на АПИ и регионалното министерство", разказа пътният строител.

Инж. Запрянов даде и конкретен пример, като разказа как се е появила несъществуваща в първоначалните планове отсечка, която на терен строителите нарекли "път на любовта". 


"На магистралата се построи "пътят на любовта" – направи се отклонение до село Златна ливада, без изобщо да е планирано. Беше направено извънредно извън договора. Вероятно там едни 4-5 милиона от вторите 20 милиона отидоха.

Кметицата на това село е една симпатяга, знойна красавица – дойде при мен да пита как може да се направи отклонението. Казах й, че само шефът на АПИ Лазаров може да даде разрешение. Тя отиде при него – какво правиха, гукаха ли си, ласкаеха ли се... Но след тази афера, отклонението стана факт", каза Запрянов.

"Лазар Лазаров – откакто го уволни Орешарски, той продължаваше да прави проверки на ЛОТ-а като директор на Мострения панаир. Идваше като манекен, с костюм за 5000 лв и на нас ни беше много чудно какво прави там", продължи да изрежда факти инж. Запрянов. 


Той каза още, че е сигнализирал с две жалби строителния министър Лиляна Павлова. В тях разказал, че тези 22 милиона от общо 50 милиона са дадени рано-рано на фонд „Пътища”.

"Финансовото изпълнение на магистралата изпревари реалното – ние инженерите по трасето виждахме, че изкопите ги няма, но са актувани и се чудехме как ще продължим работата си", допълни той.

"АМ „Марица” ще продължава да пропада, в нея има глина. В един от участъците тя беше изградена директно върху блато, затвърдено отгоре. Шефът на лабораторията го разкарваха като мечка по трасето и му казваха откъде точно да вземе проби. Забележете, че по документи всички проби са качествени, а магистрала пропада", категоричен е инженерът. На друго място пък магистралата била построена върху големи камъни, което също създавало проблем.

Инж. Запрянов престанал да работи по Лот 1  на магистрала „Марица” в средата на 2014 г., защото не му продължили договора. Причината била, че не си мълчи за нередностите.

По-късно по телефона в предаването по бТВ се включи инж. Лазар Лазаров, за да коментира казаното от инж. Запрянов. Той обяви, че не се притеснява от проверката на прокуратурата, защото обществената поръчка за отводняване и стабилизиране на 4 км била направена прозрачно и по всички правила.

Той потвърди, че има отбивка от магистралата до село Златна ливада, но по думите му тя е била предвидена в основния проект. "Не зная какво визира вашият гост, изненадвате ме в момента", каза бившият шеф на АПИ.

АМ "Марица"

Няма коментари:

Публикуване на коментар