Зима

Зима
Пролет

10 април 2017 г.

Джана Нанини: Фабриката за щастие е в главата ни

"Ние сами решаваме съдбата си и никой няма право да ни казва какво ни прави щастливи, кое е правилно или не."
 
Италианската легенда, чиито сърцат тютюнджийски тембър завинаги ще свързваме с химна на Мондиала по футбол от 1990 г. - Джана Нанини, ще изнесе първия си концерт у нас. 

Мястото на срещата е зала 1 на НДК, датата е 26 април, а в сетлиста ще влязат най-големите хитове от всички 26 албума. 

Рок звездата с ценз по философия сбъдва мечтата си да стане майка едва на 54-годишна възраст. Въпреки грижите за дъщеричката си тя за миг не спира да работи: „Имам късмет, че домът ми се намира до студиото и винаги има кой да наглежда Пенелопе, когато работя.“, обяснява Нанини, за която папа Бенедикт XVI признава, че е любимата му изпълнителка наред с Ерос Рамацоти. 

По време на престоя си в София Нанини ще се срещна със своята първа и единствена учителка по музика, която е българка и се казва Мария Клинчева. Билети за шоуто се продават в eventim.bg на цена от 50 до 100 лв. „Монитор“ я разпита за повече подробности около предстоящата й визита.

- Джана, турнето ви вече стартира в Швейцария и след две седмици ще стигне до София. Каква е тръпката от концертите до момента и къде беше най-емоционална срещата ви с публиката?

- Връзката с феновете ми е отвъд всякакви граници, защото рок музиката е универсален език за общуване. Специално страните в Източна Европа имате традиции в този жанр, любовта към него сякаш е заложена в гените ви, и аз много ви обичам заради това.

- Има ли конкретни артисти, с които свързвате страната ни? Какво знаете за България?

- Знам как звучи гласът на Аметист (героиня от анимационната поредица „Стивън Вселенски“ по Cartoon Network). Шегувам се. Зная, че имам много фенове в България и нямам търпение да се срещна с тях, да си поговоря с тях и да усетя тяхната енергия. Имате народна музика, която е съкровище и на мен ми се иска да я почувствам отблизо.

- Какво да очаквам от шоуто ви на 26 април като сетлист и енергиен заряд?
- Ще бъдем 14 души на сцената, шест от които са моята тежка рокендрол артилерия. Аранжиментите на парчетата, проектирани за изпълнение с оркестър, са просто супер! Томас Ланд ще свири на барабани, а той е сред най-талантливите инструменталисти в света.

- Изпълненията ви ще отнемат близо три часа. Спазвате ли определен фитнес режим, за да издържите чисто физически на това темпо?


- Спазвам диета, богата на фибри и зеленчуци, като особено любимо ми е авокадото. Потя се доста на сцената затова трябва да поддържам тялото си хидратирано. Тренирам и доста пилатес.

- Една от най-обичаните ви песни у нас е Un'estate italianа от Мондиала през 1990 г. Бихте ли споделили с нас забавна случка или специален момент около създаването на хита на това легендарно футболно лято?

- Тази песен е символ на прегръдка между нациите, които искат да живеят в мир и взаимопомощ. Най-важното нещо в нея е посланието, а то е да противопоставим страстта, удоволствието от спорта срещу дискриминацията, нетолерантността и насилието.

-Турнето ви е наречено History. Aко трябва да съберете в импровизиран топ пет ключовите моменти в кариерата и личния си живот, то как би изглеждал той?

- Песните, които ще включа в концерта, са крайъгълните камъни на пътя ми като артист. Те са любимите ми за изпълнение и имам особено силна връзка с тях. Избрала съм сетлист, които показва на хората различните ми емоционални метаморфози през годините и всяко заглавие маркира една цяла ера в развитието ми.

- Дъщеря ви пътува ли с вас, или следвате примера на Роби Уилямс, който често пее приспивни песни през Скайп видеовръзка в бекстейджа?

- Тя ме придружава три четвърти от турнето, защото е във ваканция. През останалите дни е на училище и говорим по телефона.

- Интересува ли се от музика? Какви черти от своя характер откривате в нея и какво обичате да правите най-много, когато сте заедно?


- Денят на мама за нас е всяка неделя. Планирам предварително заниманията ни, за да е максимално забавно. Например тя свири на цигулка, докато аз загрявам с китарата. Всяка форма на креативност е добре дошла: рисуваме си, боядисваме стени, четем книжки, караме кънки. Основната ми отговорност към нея е да възпитам любов към книгите, но напоследък ролите ни се смениха и тя е тази, която ми чете все по-често.

- Нейното раждане ли бе най-голямата ви лична битка? Какъв съвет бихте дали на жените, които се страхуват да направят такава стъпка на по-зряла възраст?

- Бих им припомнила, че за нас няма ограничения. Те съществуват само в главата ни. Фабриката за щастие е само в главата ни. Ние сами решаваме съдбата си и никой няма право да ни казва какво ни прави щастливи, кое е правилно или не. Да си родител е най-висшата и силна форма на любов. Любов към живота, и няма значение дали си майка или баща, това е суха статистика. Важно е само наличието на живота, който иска да бъде роден.

- Как прекарвате свободното си време, когато сте на път? Имате ли хобита извън музиката, които ви омиротворяват?

- Обичам продължителните разходки в парка. Докато съм сред природата редовно практикувам тай чи. Много живо се интересувам от техниката на дишане, тъй като вокалната мощ е базирана именно на това, на умението да контролираш дъха си. Когато съм на турне забавленията ми са сведени до миниум, защото смятам концертите си за мисия, от която не искам нищо да ме разсейва.

- Ако имахте възможност да си побъбрите с по-младото си аз, то какъв съвет бихте му дали – да избягва конкретни пороци или да не допуска даден тип хора в обкръжението си?


- Бих казала на своето младо аз: „Вчера направи страхотен концерт, Джана!“. Когато минавам през сцената като торнадо и изпълнението ми е безкомпромисно винаги се чувствам в мир със себе си. Вярвам, че човек спокойно може да си позволи и някои прегрешения от чревоугоднически характер. Да пийнеш понякога малко повече се вписва в стереотипа за рокендрол лайфстайл. Моята страст в чаша е виното, връзката ни е семейна традиция и аз произвеждам свой бранд заедно с La Certosa di Belriguardo.

ВИЗИТКА:


Джана Нанини е родена на 14 юни 1956 г. в Сиена, Италия.

Учи се да свири на пиано в Лука, а после изучава композиция в Милано.

Завършва Философия в Университета в Сиена през 1994 г. Следващата година участва в протест, организиран от Грийнпийс пред френското посолство в Рим срещу решението на френското правителство да провежда ядрени опити в Муруроа.

Тя е сестра на бившия пилот във Формула 1 Александро Нанини.

След два тежки аборта на 26 ноември 2010 г., на 54 години Нанини ражда дъщеря си Пенелопе Джейн Шарлот в болница в Милано.



Няма коментари:

Публикуване на коментар