Зима

Зима
Пролет

4 април 2017 г.

Серхио Рамос - Покровителят на Мадрид

Серхио е сърцето на отбора, което бие, докато играта е жива...
 
Дори и при галактикос има моменти, когато играчите губят надежда. 

Това може да се забележи по лицата: Кристиано - като обидено момче, което всеки момент ще заплаче, Бензема, който крие погледа си, отнесеният Марсело с увиснала коса… 

В такива моменти на сцената се появява Серхио Рамос, за да покаже верния път. За феновете на Кралския тим той е покровителят на Мадрид и със запазено място сред клубните легенди.

"Действията на Серхио на втория етаж са невероятни. Той е уникален в този елемент на играта. Аз самият не играех лошо с глава, но не и на половината от това, което прави Рамос"
Фернандо Йеро


Защитника все по-често го сравняват с легендарния капитан на Реал от 90-те години. Той го наследи не само с №4, но и със страстта да вкарва голове. Серхио е вторият най-резултатен бранител в историята на Белия балет след Йеро. За 14 години Фернандо отбеляза фантастичните 127 попадения, като не през цялото време бе в амплоато на защитник. Рамос има към какво да се стреми, след като изостава двойно (68).

Никой обаче не може да се сравни по важност с попаденията, които вкарва андалусиецът. Само през този сезон в 93-ата минута той спаси тима си в спора за Суперкупата на Европа (Реал спечели с 3:2). В последната минута открадна победата на Барселона в Ел Класико (1:1), в 92-ата уби за 3:2 Ла Коруня, вкара два на Малага (2:1), в 81-ата сломи Бетис за 2:1. Любителите на статистиките изчислиха, че 19 от последните му 23 гола са били решаващи. Класика!

„Баща ми и дядо ми винаги са казвали, че има надежда, докато не изтече и последната секунда. Тази нагласа ме кара да се боря. Нашият клуб винаги се придържа към тази философия - от самото й начало.“
Серхио Рамос


Навиците в детството формират бъдещия лидер на Реал. Той е третото дете, но винаги се е омешвал при по-големите. Докато брат му и сестра му се наслаждавали на сиестата, малчуганът гонел топката на празното място зад къщата. Родителите му се принудили да уважат хобито му. На 9 Серхио е в школата на "Севиля", а семейството се мести от Камас в Тамарес, за да му е по-близо за тренировките. Скоро започнали проблемите с училището и Рамос трябвало да избере между уроците и футбола. Забелязвайки страстта му, от фамилията не му пречили. Прехвърлили го на вечерно обучение, наели му частни учители, но времето за уроци все не достигало. Случвало се да заспи от изтощение по време на урок.

„Ако не бях футболист, щях да се посветя на друг спорт. Обичам тениса и може би щях да водя битки с Надал.“
Серхио Рамос


В Испания тенисът е много популярен, но в ранните си години Рамос няма време за него. За разпускане му помага музиката, момчето е израсло под звуците на фламенко. С китарата се проваля, но затова пък пее. “Мога да пея по цял ден. В съблекалнята аз съм диджеят в Реал и националния отбор“, признава защитникът.

От това обаче треньорите не били във възторг. Луис Арагонес едва го издържаше, Фабио Капело му забрани да пее, не можа да устои на шума и Висенте дел Боске. Но Рамос, както винаги, отстоява позицията си: „Аз съм млад, а младите живеят с музиката“. Освен музиката другата му страст е борбата с бикове. Семейството често е посещавало арената, а малкият Серхио се е виждал като тореро.

„Той има всичко: личност, харизма, техника и способност да е лидер и извън терена. От времето на Малдини няма толкова съвършен защитник.“
Карло Анчелоти


Възходът му е толкава бърз, че през 2005 г. Реал не се замисля да плати 27 млн. евро на Севиля за 19-годишния Рамос. Времето показа, че Серхио и Балета са създадени един за друг. Рамос не е безгрешен, изпуснати нерви му носят наказания, мнозина го смятат за „мръсен“ играч. Други твърдят, че е бавен и недостатъчно добър в единоборствата. Но кралската кръв, течаща във вените му, го кара да се бори докрай.

„Рамос е специален играч. Той е нашият капитан, той е душата на отбора. Неговата вяра, че всичко може да се промени, докато изтече и последната секунда, е несломима.“
Зинедин Зидан


Шампионският му манталитет не му позволява да се отказва. Мъдрият Флорентино Перес, който настоя за купуването му, видя в него „страст да печели трофеи, твърдо желание да бъде идол за феновете и готовност да отдаде всичките си сили в името на успеха“. Всичко необходимо, за да си галактикос. 


Рамос, който лети на крилете на нощта. Серхио е сърцето на отбора, което бие, докато играта е жива.


Стефано Агрести, Calciomercato.com, превод: Gol.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар