Зима

Зима
Пролет

10 май 2017 г.

Тройна целувка със смъртта

Зад бляскавата фасада на футбола...  

Рафаело Бучи предаде мафията и свърши размазан под моста

Забърка се с грешните хора и това му коства живота. 


Така накратко може да се опише трагичната история на Рафаело Бучи (на снимката) – един от тарторите в агитката на „Ювентус”, който се самоуби на 7 юли миналата година. Разследването около смъртта му частично хвърли светлина върху смъртоносната хватка, в която италианската мафия е оплела футболните фенове. Опасна игра, при която всяка грешна стъпна се заплаща с най-скъпото.

Фактите около смъртта му са далеч по-оскъдни от въпросите без отговор. Към момента е ясно, че Бучи се е самоубил, скачайки от 45-метровия виадукт край Торино, известен като Моста на смъртта. Причината за зловещия прякор е, че почти всеки месец под съоръжението намират размазано човешко тяло. Любопитното е, че именно на същото трагично място смъртта си при идентични обстоятелства намира и Едоардо Аниели, син на собственика на ФИАТ и „Ювентус” Джани Аниели. Зловещо съвпадение? Едва ли.

Просто защото Рафаело Бучи не е бил обикновен човек от агитката на „Ювентус”. Той започва опасна тройна игра, в която всеки следващ ход те дърпа към дъното на тресавището. Издига се в структурите на най-голямата фенфракция на „Юве” - Drughi. Според информациите – не и без помощта на местния клон на мафията, известен като Ндрангета. Освен това Бучи става консултант между феновете и клуба. На трето, но не на последно място – той е вербуван от италианските тайни служби и внедрен под прикритие в двете организации, в правилата на които за подобно предателство наказанието е само едно – смърт.

В материалите по делото свидетели разказват, че в дните преди фаталния си край Рафаело Бучи не бил на себе си. Постоянно повтарял „Край, това е краят, скоро ще умра” и „Вече съм мъртвец”. Позвънил на съпругата си, с която били разделени, за да й поиска прошка. Звучал изплашен и единственото, което промълвил, било „Съжалявам, направих грешка и сега ще трябва да си платя”. Свързал се и със сина си, на когото казал само „Прецаках те, извинявай, прецаках те”. Какво обаче всъщност се крие зад паниката и параноята му?

Отговорът е много прост – Бучи е притиснат да свидетелства срещу свои колеги от Drughi, които се занимават с разпространението на наркотици в сектора с ултрасите на „Ювентус”. Въпросните дилъри пък се отчитали директно на Ндрангета. Информацията за предателството светкавично стига до босовете на мафията, които на мига издават смъртната му присъда. Бучи изпада в паника, защото за подобно деяние вендетата обикновено застига и членове на семейството му. И решава, че единственият начин да предпази поне близките си е да се качи на парапета и да полети в бездната.

Само ден след самоубийството му полицията арестува десетки членове на Drughi, включително и тартора на групировката Дино Мочиола, който има богато криминално досие и общо 20 години зад решетките. По-късно става ясно, че групировката е изнудвала ръководството на „Ювентус”. Сделката била ясна – плащате и получавате подкрепа от трибуните, а не проблеми и ексцесии. Според информациите сумата достига до 3 милиона евро на година. Нещо като такса спокойствие.

Естествено, от ръководството на „Ювентус” отричат тези разкрития, както и всякакви връзки с Рафаело Бучи. Официалната позиция е „Без коментар”. Думи, зад които обаче се крият тонове мръсни и кървави договорки.

Италианските карабиниери извършват десетки арести след самоубийството на Бучи, който успява да свидетелства преди смъртта си.
Италианските карабиниери извършват десетки арести след самоубийството на Бучи, който успява да свидетелства преди смъртта си.

Делото все още не е приключило, но италианските медии са категорични, че самоубийството на Бучи е само върхът на айсберга, подаващ се над повърхността на водата. 


Случаят е обвит в мистерия, защото има някои изключително важни въпроси. Като например къде е чантичката с документи, с която Бучи никога не се разделял? Защо по тапицерията на колата му са открити негови кървави петна? Какви са охлузванията около китките му, напомнящи за стягане с въже? Следователите предполагат, че може да е бил принуден да скочи, за да не се стига до по-сериозни последици.

Истината все още не е излязла наяве. Но е 100 процента сигурно, че Рафаело Бучи е бил погълнат от клоаката, криеща се зад бляскавата фасада на футбола.

 Ултрасите от Drughi са ядрото на агитката на „Ювентус”, като се свързват с местната мафия Ндрангета и разпространението на наркотици


"El Pais", превод: "Монитор"

Няма коментари:

Публикуване на коментар