Зима

Зима
Пролет

3 май 2017 г.

Кой кой е в новия Министерски съвет

Подробности от биографиите на бъдещите министри на България

Министър-председател: Бойко Методиев Борисов;

Роден е на 13 юни 1959. Председател на ГЕРБ, министър-председател на България за трети мандат. (Първият: 27.07.2009 – 21.02-2013, Вторият: 07.11.2014 – 14.11.2016 ).

Бойко Борисов бе главен секретар на МВР (2001– 2005) и кмет на София (2005 – 2009). Като главен секретар на МВР бе удостоен със званието генерал-лейтенант.

Борисов е основател на фирма "ИПОН-1" ООД, която е сред най-големите охранителни фирми в страната.
 

От 1985 – 1990 г. е преподавател във Висшия институт за подготовка на офицери и научноизследователска дейност на МВР.

Защитава дисертация на тема "Психо-физическата подготовка на оперативния състав" и му е присъдена научната степен "кандидат на науките" (равностойна на "доктор"). През 1990 г. напуска системата на МВР.

Има десетки награди и сертификати за борбата срещу наркотиците, организираната престъпност, корупцията и др.

Заместник министър-председател: Томислав Пейков Дончев;


Роден е на 6 август 1973 година в Габрово.

През 1991 година завършва математическата гимназия в Габрово. През 1997 г. получава магистърска степен по философия от ВТУ "Св. Св. Кирил и Методий". Има и втора специалност по журналистика. Магистър и по стопанско управление от ВТУ.

Специализирал е политически науки в Полша, бизнес-мониторинг във Великобритания, подпомагане на малки и средни предприятия в Израел.

Работил е като редактор в радио Габрово, учител във Велико Търново, член на различни неправителствени организации и др.

През 2000 г. става главен секретар на Клуб "Отворено Общество"- Габрово- до 2004 г. От 2001 г. до 2004 г. е изпълнителен директор на Високотехнологичен бизнес инкубатор-Габрово, бил е програмен директор в Институт "Отворено общество"- София.

Томислав Дончев е бил кмет на Габрово, министър и вицепремиер в двете правителства на Бойко Борисов.

Заместник министър-председател по икономическата и демографската политика: Валери Симеонов Симеонов;

Роден е на 14 март 1955 г. в град Долни чифлик, област Варна в семейство на военен (запасен полковник от армията) и учителка. Завършва ямболската математическа гимназия с пълно отличие. Оттогава датира приятелството му с Волен Сидеров, който е от Ямбол и също е възпитаник на математическата гимназия. Завършва електроинженерство във ВМЕИ – София.

Започва работа по разпределение като помощник-технически ръководител в “Трансстрой”, след това работи в отдела по реконструкции на Летище Бургас и в кораборемонтния завод „Драгни Недев“. Три години плава в Атлантическия океан с траулери на „Океански риболов“, като електромеханик.

През 1991 г. създава първата си частна фирма за монтаж на таксиметрови апарати, откъдето идват и средствата за старта на кабелната телевизионна мрежа в жилищен комплекс Меден рудник.

През 1992 г., заедно с Антон Ангелов започва да изгражда кабелна телевизия в жилищен комплекс Меден рудник в Бургас. На 24 януари 1994 г. стартира телевизия СКАТ с първата новинарска телевизионна емисия.

След местните избори през 2007 г. е избран от листата на партия „Атака“ за председател на общинския съвет в Бургас, в коалиция с партия ГЕРБ, като става председател на общинския съвет.

През януари 2009 г. подава оставката си, заради гласуваното от мнозинството общински съветници решение да бъде изградена джамия в “Меден Рудник”.

На 17 май 2011 г. е сред тримата учредители на политическа партия „Национален фронт за спасение на България“. През 2014 г. и 2017 г. е избран за народен представител, съответно от листите на Патриотичен фронт и Обединени патриоти.

Заместник министър-председател по обществения ред и сигурността и министър на отбраната: Красимир Дончев Каракачанов;


Роден е на 29 март 1965 г. в град Русе. Председател на ВМРО и съпредседател на коалиция "Обединени патриоти".
Завършил е Софийския университет "Св. Климент Охридски" със специалност история. Доктор по право на Югозападния университет "Неофит Рилски" .

Депутат е в 38-то, 40-то, 43-то и 44-то Народно събрание. Зам.-председател на 43-ия парламент.

Кандидат за президент на "Обединените патриоти" на изборите през 2016 година.

Заместник министър-председател по правосъдната реформа и министър на външните работи: Екатерина Спасова Гечева – Захариева;

Родена на 8 август 1975 г. в Пазарджик.

Магистър по право на Пловдивския университет "Паисий Хилендарски".

От 2001 до 2003 г. е адвокат. През 2003 г. е назначена за юрисконсулт, а от 2007 г. е директор на дирекция "Правно-нормативно и административно обслужване" в Министерство на околната среда и водите.

От август 2009 г. е заместник-министър на регионалното развитие и благоустройството.

Има специализации в Италия, Ирландия, Франция.

На 23 януари 2012 г. с Указ на Президента на Република България е назначена за Главен секретар на Президента. Тя бе правосъден министър във второто правителство на Бойко Борисов.

Министър на финансите: Владислав Иванов Горанов;

Роден е на 30 април 1977 г. в Плевен.

Завършил е счетоводство и контрол в Стопанска академия "Д. А. Ценов" в Свищов.

Работил е в Министерство на земеделието и горите.

От 2001 до 2009 г. е началник отдел "Социални разходи" в Министерство на финансите. В първия кабинет на Бойко Борисов заема поста заместник-министър на финансите, а във втория е финансов министър.

Министър на вътрешните работи: Валентин Иванов Радев;

Роден е на 6 февруари 1958 година в град Елин Пелин.

Завършил е Висшето военно артилерийско училище в Шумен с магистърска степен, офицер по артилерийско въоръжение – инженер по боеприпаси и химия на взривните вещества.

Магистър е по икономика от УНСС. От 1991 година е доктор, а от 1996 година е старши научен сътрудник II степен. Има няколко специализации в Русия, Канада, Чехия и Германия.

Професионалната си кариера започва като началник на служба "Артилерийско въоръжение" и стига до директор на Института за перспективни изследвания на отбраната. Бил е хоноруван преподавател в УНСС и Нов български университет. Председател е на Сдружението на специалистите по боеприпасите в България.

През 1989 година е обявен за почетен реализатор, а през 1993 година – за млад изобретател. Удостояван е с награден знак "За вярна служба под знамената" – трета степен и с лично оръжие от министъра на отбраната.

Бивш зам.-министър на отбраната, депутат от ГЕРБ.

Министър на регионалното развитие и благоустройството: Николай Нанков Нанков;


Роден е на 19 декември 1983 г. в Севлиево.

Има магистърска степен по специалността „Регионално развитие и управление“ от Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Николай Нанков е народен представител в 43-ото Народно събрание.

Бил е заместник-министър на регионалното развитие в периода 2011-2013 г.

Областен управител на Ловеч е през 2009-2011 г.

Министър на труда и социалната политика: Бисер Христов Петков;


Роден на 6.09.1963 г. в град Монтана.

Завършил "Икономика и организация на вътрешната търговия" във ВИИ "Карл Маркс" - гр. София. Специализирал е икономика в Австрия и Англия.

Работил е като асистент, старши асистент и главен асистент във ВИИ "Карл Маркс", а по-късно и главен асистент в УНСС.

Бил е председател на Държавна агенция за осигурителен надзор при МС и заместник-председател на Комисията за финансов надзор, ръководещ управление "Осигурителен надзор".

Директор на Националния осигурителен институт.

Министър на правосъдието: Цецка Цачева Данговска;
Родена на 24 май 1958 г. в с. Драгана

Завършила е право в Софийския университет "Св. св. Климент Охридски". До 1991 г. работи като юрисконсулт в Окръжния народен съвет в Плевен, където по-късно става началник на правния отдел.

От 1992 г. работи като адвокат в Плевенската адвокатска колегия.

Цачева е първата жена председател на българския парламент. Тя е избрана за председател на 41-то Народно събрание (14 юли 2009 до 14 март 2013) и 43-то Народно събрание .

На президентските избори през 2016 г. се кандидатира за президент заедно с Пламен Манушев. Двойката бе издигната от ПП ГЕРБ, класира се на балотажа, но загуби от сегашния президент Румен Радев.

Министър на образованието и науката: Красимир Георгиев Вълчев;

От септември 2009 г. е Главен секретар на Министерството на образованието, младежта и науката;

От 2002 г. е работил в Министерството на финансите, като в по-голямата част от времето е бил ангажиран с работа по изготвянето и изпълнението на държавния бюджет в частта му за образование;

Като главен секретар на МОМН и експерт в МФ, той е участвал дейностите по регламентиране на делегираните бюджети, изготвяне на разходните стандарти, разпределение на средствата в системата, изготвяне на нормативни актове и др.

През последните си месеци в министерството Красимир Вълчев, който е смятан за близък и до бившите просветни министри в различни правителства - Даниел Вълчев и Меглена Кунева, беше пряко ангажиран с новата оперативна програма за образование и наука.

Министър на здравеопазването: Николай Кирилов Петров;

Роден на 29 август 1959 година в гр, Средец.

Завършва медицина във ВМИ Варна през 1985 г. Специализирал е във Франция, Швейцария и САЩ. В периода 1989 – 1991 г. работи като клиничен ординатор; началник на Отделение по анестезиология, реанимация и интензивно лечение във Военна болница, Бургас. От 1992 г. до 2004 г. е старши и главен асистент във ВМА.

През 2002 г. завършва курс по "Реанимация и интензивна медицина при медицинското осигуряване на международни военни мисии на НАТО“, Франция. Две години по-късно придобива диплома по "Международно право на военните конфликти“.

В периода 1989 – 1991 г. работи като клиничен ординатор; началник на Отделение по анестезиология, реанимация и интензивно лечение във Военна болница, Бургас (1991 – 1992 г.); ординатор, асистент, старши и главен асистент във ВМА – София (1992 – 2004 г.).

Защитава степен „Магистър“ по „Обществено здраве и здравен мениджмънт“ в МУ, София (2007 г.) и специалност по „Спешна медицина“ в МУ, София (2008 г.).

От 3 юни 2014 г. е началник на Военномедицинска академия. От 2009 година насам е и президент на дружеството на анестезиолозите в България.

През май 2014 г. е вицепрезидент на WorldSIVA (Световната асоциация по интравенозна анестезия).

Министър за Българското председателство на Съвета на ЕС 2018: Лиляна Павлова;

Родена на 6 декември 1977 г. в София.

Завършва УНСС със степен бакалавър по "Международни икономически отношения" и Варненския свободен университет със степен магистър по "Публична администрация и европейска интеграция". Защитава докторска степен по икономика, специализира право в Института за следдипломна квалификация към УНСС през 2002 г.

Започва кариерата си през 1997 г. като финансов мениджър към програма ФАР. Била е офис-мениджър към програма ФАР и експерт по международни проекти към Института за следдипломна квалификация при УНСС.

От 1999 до 2002 г. е експерт в Координационното звено по програма ИСПА, работила е и като експерт в дирекция "Национален фонд" в Министерството на финансите. До 2009 г. е началник отдел в дирекция "Национален фонд" в Министерство на финансите.

От 2009 г. е заместник-министър на регионалното развитие и благоустройството. След избирането на Росен Плевнелиев за президент тя става регионален министър в "Борисов"1. Такава е и във второто правителство на Бойко Борисов.

Министър на културата: Боил Василев Банов;

Роден е на 26.05.1971 г. в София. От 1978 г. учи в Седмо СОУ "Свети Седмочисленици", което завършва през 1989 г.

Боил Банов завършва "Режисура за драматичен театър" в НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов", където се дипломира като магистър през 1999 г. Следвал е и в СУ "Св. Климент Охридски" – специалност "Културология".

Режисьор е на постановки в различни театри в страната – Народен театър "Иван Вазов", Сатиричен театър, "Сълза и смях", Драматично-куклен театър "Иван Димов“ – Хасково и др. Сред по-известните му постановки са: "В полите на Витоша" и "Когато гръм удари" от П. К. Яворов, "Вампир" от А. Страшимиров, "Сако от велур" от Станислав Стратиев, "Пет жени в еднакви рокли" от Алън Бол.

От 15 години Боил Банов е директор на Драматично-куклен театър "Иван Димов“ – Хасково.

Министър на околната среда и водите: Нено Ненов Димов;


Роден е през 1964 г. в София. Магистър по математика от СУ "Св. Климент Охридски" от 1991 г. Доктор по физика на БАН от 1997 г. Член на работната група на UN/ECE по емисионни инвентаризации.

Главен секретар на МОСВ (1997-1999), заместник министър на околната среда и водите (1997-2001), член на УС на Европейската агенция по околна среда (1997-2002), член на преговорния екип за членство на България в Европейския Съюз, народен представител (2005-2009).

Министър на земеделието, храните и горите: Румен Андонов Порожанов;


Роден на 17 август 1964 г.

Магистър е по "Аграрен бизнес, икономика и мениджмънт" и по "Отбранителна индустрия, икономика и мениджмънт" от Университета за национално и световно стопанство в София.

Дългогодишен служител на Министерството на финансите. От 1992 г. до 1995 г. е експерт в отдел "Финансиране на специални дейности", където отговаря за финансите на фирмите в отбранителния сектор, а до август 2001 г. е началник на отдел "Финанси, земеделие, търговия и услуги" в МФ. От 2001 г. до 2009 г. е директор на Дирекция "Финанси на реалния сектор" в министерството.

От август 2009 г. до март 2011 г. е началник на Кабинета на министъра на финансите, след което заема длъжността изпълнителен директор на Държавен фонд "Земеделие" до септември 2013 г. От февруари 2014 г. е председател на Управителния съвет на Центъра за стратегически анализи, финансиране и европейски фондове.

От 1993 г. до 2014 г. е заемал различни ръководни длъжности в реалния и в публичния сектор, сред които председател на Борда на директорите на "Арсенал" АД-Казанлък (1993-1999 г.), председател и член на УС на Булгартабак Холдинг АД (2001-2005 г.), член на УС на Sofia Tobacco Company (2005-2011 г.), председател на Борда на директорите на "Проектна компания нефтопровод Бургас – Александруполис" и представител на Годишното общо събрание на акционерите (юни 2010-февруари 2011 г.) и председател и член на Надзорния съвет на Българска банка за развитие (от септември 2009 г.).

Служебен министър на финансите в правителството на Георги Близнашки

Министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията: Ивайло Ангелов Московски;


Роден на 19 юли 1972 г. в град Плевен.

Завършва бакалавърска степен по специалност "Публични финанси" в УНСС, а след това и финансов мениджмънт в Стопанска академия "Д.А. Ценов" в Свищов.

Между 1995 и 1996 г. е инспектор в "София инс". Бил е член на Надзорния съвет на "Аналитик" АД, председател на Борда на директорите и член на Управителния съвет на "Монтана" АД, търговски директор на "Сата" ООД.

През 2002-2003 г. е търговски директор на "Балтекс комерс" ЕООД. До юли 2009 г. е управител на официалното представителство на фирма STOLL - Германия за България.

През 2009 г. става зам.-министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията.

Транспортен министър и в двете досегашни правителства на Бойко Борисов.

Министър на икономиката: Емил Любенов Караниколов;

Бивш депутат от ГЕРБ и бивш председател на Агенцията по приватизацията.

Емил Караниколов влиза в третото правителство на Бойко Борисов от квотата на Обединени патриоти.

Министър на енергетиката: Теменужка Петрова Петкова;


Родена на 18 януари 1967 г.

Завършва Университет за национално и световно стопанство. Има магистърска степен в специалност "Счетоводство и контрол".

Преминава обучения в областта на "Вътрешния одит в публичния сектор" в Министерствата на финансите на Ирландия и Великобритания и в областта на "Държавната финансова инспекция" в Министерството на финансите на Португалия.

От 1992 г. до 2000 г. заема длъжностите финансов ревизор и финансов експерт в Столичното управление "Държавен финансов контрол". Професионалната й кариера продължава в Агенцията за държавен вътрешен финансов контрол като държавен вътрешен одитор и началник на отдел.

От 2007 г. е директор на дирекция "Организация и извършване на инспекционната дейност" в Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ). В периода 2010 г. - 2013 г. заема длъжността директор на АДФИ.

Министър на туризма: Николина Панайотова Ангелкова;

Родена на 30 ноември 1979 г.

Магистър по право от Университета за национално и световно стопанство.

Има специализации по финансово управление на структурните фондове на ЕС, по европейско право и по регионална политика и структурни фондове в Института по публична администрация в Маастрихт и в Регионалния институт за административна реформа в Нант, Франция. Специализирала е и "Фирмено управление" в Института за следдипломна квалификация на УНСС.

Била е стажант в ГД "Околна среда" на Европейската комисия и съветник към ръководителя на българската делегация в групата на ЕНП в Европейския парламент.

В периода 2005-2010 г. е собственик на "Николова и партньори консулт", последователно е генерален директор на компанията "Херчеса България" ЕООД (2007-2009 г.) и управител на "Хелектор България ЕООД" (2009-2010 г.).

През 2010-2011 г. е ръководител на звено "Контрол, комуникация и координация" към министъра на регионалното развитие и благоустройството. През 2011 г. е член на Управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура", а до 2013 г. е заместник-министър на регионалното развитие и благоустройството.

Служебен министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията в кабинета на Георги Близнашки.

Министър на младежта и спорта: Красен Кирилов Кралев;

Доктор по образование.

Има бизнес в сферата на рекламата.

Спортен министър във второто правителство на Бойко Борисов. Избран за депутат в 44-ото Народно събрание.



Dnes.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар