Зима

Зима
Пролет

3 май 2017 г.

На кого му е мъчно за Адолф в годината на изборите в Германия?

„Der Munde redet, wovon das Herz voll ist“ е немска поговорка, която в свободен превод означава, че от устата бълва това, с каквото е изпълнено сърцето.
 
Благодарение на активистка на „Алтернатива за Германия“ получихме поредното потвърждение какво е истинското политическо съдържание на все по-популярния в Европа социал-патриотизъм.

Членове на бързо набиращата популярност, представяща се за патриотична, социална и неполиткоректна „Алтернатива за Германия“ (Alternative für Deutschland), копнеят за фюрера. „Забавните“ им призиви за помощ от Хитлер изтекоха от тяхната затворена група в популярната платформа за комуникация WhatsApp.

Това е поредният ревизионистки скандал, свързан с важни персонажи на „Алтернатива за Германия“. През януари Бьорн Хюке (Björn Höcke), член на тази групировка и депутат в местния парламент на Тюрингия, окачестви Паметника на загиналите евреи в Европа в Берлин като „срамен“. В своя реч изнесена в Дрезден той каза още, че „Германците са единственият народ, който в центъра на своята столица е поставил опозоряващ го паметник“.

Новият скандал е свързан с Елена Роон (Elena Roon), кандидатка за депутат от страна на „Алтернатива“ в Нюрнберг. Местната телевизия Н-Тв информира, че Роон си е разменяла със своите съпартийци плакат със снимка на Адолф Хитлер, изобразяващо го като изчезнало лице под надпис „Vermisst seit 1945”.


Това е колкото изтънчена, толкова и отвратителна игра на думи. От една страна тази формулировка може да означава „изчезнал от 1945 г.“, но също и „очакван с копнеж от 1945 г.“. Първоначалното двусмислие бързо се разпръсква от надписа в долната част на графиката: “Адолф, дай знак! Германия има нужда от теб! Германският народ!“.

И това не е краят. Други десни шегаджии публикуват в изтеклата комуникация и други мемове с водача на Третия райх в главна роля. Един от тях представя загрижения Адолф и подпис: „Ислямисти… О, за тях бях забравил!“.



Подобни ексцесии от страна на Роон и нейните привърженици не бива да ни учудват. Историята на активизма на г-жа Роон отпреди да стане член на новата партия, се е концентрирала върху провеждането на активна кампания срещу бежанците със символичното наименование „Sicher Heimat“ (безопасно отечество). През ноември миналата година тя е избрана за шефка на структури на „Алтернатива за Германия“ в Нюрнберг.

В изказване за портала Меркур по този въпрос Роон не отрича разпространяването на спорното изображение, но се дистанцира от „десните екстремисти и антисемити“. Твърди, че „в никакъв случай“ не желае връщането на Хитлер. „Който и да си прави изводи, че аз подкрепям съдържанието, представено в тази снимка, напълно се разминава с истината“.

Ръководството на партията е започнало разследване по този въпрос. От информациите, подадени от немските медии, личи, че следствието се води от члена на федералното управление на партията Дирк Дрисанг (Dirk Driesang), който има репутацията на човек с много критично отношение към този тип ревизионистки тенденции. По-рано той е изпратил открито писмо, с което е апелирал към автора на скандала около паметника на Холокоста в Берлин „да се оттегли от организацията със съгласие на ръководството“. Тази позиция тогава е била подкрепена и от председателката на партията Фрауке Петри (Frauke Petry), която прецени, че изказванията на Хюке надхвърлят границата на „демократичния дебат“. Местните структури на партията ще получат рапорт относно поведението на Елена Роон в най-близките дни и тогава ще бъдат взети евентуални дисциплинарни решения.

Шефът на баварската „Алтернатива“ Петр Бистрон (Petr Bystron) също направи кратък коментар за случилото се пред портала Шпигел Онлайн, в който сочи, че „ръководството на партията гледа на случилото се изключително сериозно“ и добавя, че ако се потвърди, че Рон с „действията си вреди на облика“ на партията, то тя ще бъде подведена под отговорност. Побърза обаче да отбележи, че според него, реакцията на медиите е „пресилена“, а обвиненията са „най-вероятно неоснователни“.

Фактът, че до такива перверзии се стига в Нюрнберг е доста символичен. В този именно град по времето на извънредния конвент на Райхстага през 1935 г. са приети т.нар. нюрнбергски закони, по силата на които евреите са можели да бъдат лишени от немско гражданство, от юридическа защита и защита на собствеността. Наложена им е била забрана да работят в държавни и военни институции. Законът за защита на немската кръв пък е забранявал сключването на бракове между „арийци „ и „не-арийци“, както и разтрогване на на по-раншни такива бракове. Наказание за „опозоряване на расата“ (Rassenschande) e било предвидено и за сексуални „арийско-не-арийски“ контакти.

Елена Роон е направила изявление, с което омаловажава инцидента, признавайки същевременно, че в групата, откъдето са изтекли информациите, се е стигнало до поредица от „нездравословни“ шеги и поведения.

Елена Роон

Боян Станиславски,  Baricada.org

Няма коментари:

Публикуване на коментар