Зима

Зима
Пролет

2 май 2017 г.

Франсис Форд Копола: Не е възможно “Кръстникът” да бъде заснет днес

“Обичам филмите да бъдат направени по лични причини, а не защото трябва да се направят пари. Да направиш филм, не е като да произвеждаш Кока-Кола или кетчуп.”

Големият американски режисьор Франсис Форд Копола смята, че не е възможно култовият му филм “Кръстникът” да бъде заснет днес. 


“Кръстникът” не би получил зелена светлина", заяви режисьорът, по време на кръгла маса, организирана в рамките на кинофестивала “Трайбека”. В нея участваха и някои от основните актьори във филма - Ал Пачино, Робърт Дювал и Джеймс Каан, както и Робърт Де Ниро, който играе във втората част на “Кръстникът”.

Франсис Форд Копола припомни, че първият филм е струвал 6 млн. долара, а вторият - между 11 и 12 милиона, което днес изисква участието на голямо киностудио. 


“Никой не получава зелена светлина, освен ако не е филм, на който ще се направят няколко продължения, или филм на “Марвел”, добави режисьорът.

През декември 2015 г., по време на международния кинофестивал в Маракеш, Франсис Форд Копола заяви, че не харесва блокбастърите и разкритикува новата посока, в която е поел Холивуд. 


“Не ми харесва идеята, че един филм трябва да породи серия от филми. Обичам филмите да бъдат направени по лични причини, а не защото трябва да се направят пари. Трябва да се поемат рискове. Да направиш филм, не е като да произвеждаш Кока-Кола или кетчуп”, обясни тогава режисьорът.

Копола разказа и за трудностите по време на снимките на “Кръстникът”. Няколко седмици след началото им, например, се носели слухове, че той ще бъде заменен с друг режисьор. Студиото “Парамаунт”, продуцент на филма, не искало Марлон Брандо да играе в него, защото бил твърде неконтролируем (и в крайна сметка спечели “Оскар” за главна мъжка роля за превъплъщението си във Вито Корлеоне), както и Ал Пачино. От “Парамаунт” се опасявали, че Марлон Брандо ще обърка снимките и предпочитали други актьори за ролята на сина на Вито Корлеоне, Майкъл.

Легендарният актьор от “Трамвай “Желание” получил ролята след проби, по време на които натъпкал устата си със смачкана хартия, за да заприлича на булдог, разказа Франсис Форд Копола. Без да е насочван от режисьора, Брандо започнал да говори по време на пробите с гърлен глас, почти шепнешком, който впоследствие стана прочут.

В продължение на няколко минути Марлон Брандо говорел по телефона с гласа на Дон Корлеоне, спомни си Копола. 


“Той напълно се бе превъплътил в героя си”, добави 78-годишният режисьор, спечелил три Оскара през 1973 година.


"Фигаро", превод от френски: Галя Дачкова, Glasove.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар