Зима

Зима
Пролет

12 май 2017 г.

Шоуто на кумиците

Кадровите решения на новото правителство на ГЕРБ са издържани в шуробаджанашки стил. Новината е, че това не е новина

Кой кум, кой сват и кой на булката е брат. Няма как да не сте чували този израз. 


Според онлайн речник на българските фразеологизми това е „израз, с който се заявява увереност, че някаква сложна и заплетена ситуация, в която са замесени значителен брой хора, предстои да бъде разрешена съвсем скоро“.

Има и по-кратка версия на тълкуванието: „голяма бъркотия“.

Бъркотията, която новото правителство на ГЕРБ сътвори с кадровите си решения за знакови длъжности, е наистина голяма.

Кумиците са ни важни

В основна движеща сила на кадровата политика се очертава кумуването на сватба. Това да си кум или кумец на партиен ръководител се превръща в основно качество за пълноценна политическа и управленска кариера.

Последните доказателства са изборите на ГЕРБ за български еврокомисар и зам.-министър в министерството на спорта.

Кумицата на зам.-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов Ваня Колева стана заместник на Красен Кралев в Министерството на младежта и спорта (ММС). Тя е в спортното министерство още от първия кабинет „Борисов“. Според източници от Министерството на спорта – първоначално като „нещо като секретарка на министъра“.

„Ваня Колева ми беше шеф на кабинета“, коментира пред сайта topnovini.bg бившият министър на спорта Свилен Нейков, който в кабинета „Борисов-2“ е съветник на премиера по спортните въпроси.

Цветанов и съпругата му Десислава са кумували на семейство Колеви през септември миналата година, става ясно от официалната уеб страница на партия ГЕРБ. От съобщението на сайта разбираме, че церемонията се е провела в манастира “Свeта Бoгopoдица” в Арбанаси. В сайта на ГЕРБ има и доста снимки от тържеството. Очевидно това е събитие от голямо значение за партийното строителство или поне на партийния живот.

Ваня Колева е завършила е Треньорския факултет – лека атлетика, в Националната спортна академия „Васил Левски“. На последните парламентарни избори тя беше на 12-о място в листата на ГЕРБ от Добрич.

Но ако назначението за зам.-министър вече се е превърнало в досадна партийна подробност и няма смисъл да й отдаваме такова голямо значение, то не точно така стои въпросът с българската кандидатура за еврокомисар.

А тя вече е ясна – Мария Габриел.

Мария Габриел е втори мандат евродепутат. Голяма част от първия тя изкарва под името Мария Неделчева. През 2012 г. обаче се омъжва за французина Франсоа Габриел – също европейски чиновник. Франсоа Габриел е от вътрешния кръг на председателя на Европейската народна партия (ЕНП) Жозеф Дол, а днес – член на кабинета на председателя на Европейския парламент Антонио Таяни. Така clubZ.bg описва съпруга на Мария Габриел.

На сватбата им кумува лично един от лидерите на ЕНП – Жозеф Дол.

В момента Франсоа Габриел е външнополитически съветник на Таяни за Балканите, Средиземноморието, Близкия Изток, наблюдателните мисии за избори и за връзките с градските власти в Страсбург, където е едно от двете седалища на Европейския парламент. Последната отговорност Таяни му поверява, защото от 2002 до 2007 г.  Габриел е работил в кабинетите на кметицата на родния му Страсбург Фабиен Келер и на политика Робер Гросман – и двамата представители на традиционната френска десница.

На европейските избори през 2009 г. Габриел ръководи кампанията на евродепутата Жозеф Дол, който от 2007 г. оглавява политическата група на ЕНП. Габриел остава негов съветник до края на мандата през 2014 г. и е смятан за един от най-близките сътрудници на Дол.

Жозеф Дол е един от най-често цитираните от премиера Бойко Борисов „големи началници“. След като ГЕРБ спечели извънредните парламентарни избори преди месец, първата работа на Борисов беше да отиде на конгреса на ЕНП в Малта. От там Борисов съобщи, че е получил задача от Дол да състави колкото се може по-бързо кабинет.

Какви други указания е получил, Борисов не съобщи. 


Но освен да слушаме какво са се разбрали „големите началници“ очевидно вече трябва да внимаваме и кои са кумиците на големите началници.

Мирослав Иванов,  Transmedia.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар