Зима

Зима
Пролет

31 май 2017 г.

Българите в Украйна протестираха с развети трибагреници

В Белгород-Днестровски стотици бесарабски българи блокираха движението на автомобилите пред градския съвет.
 
По информация на интернет-портала UAinfo, българите протестират против безчинството на украинските националисти, които на 18 май нападнаха и заляха със зельонка депутата Василий Кащи, а също и против други прояви, които притесняват общността, включително и оскверняването на българските паметници, съобщава сайтът www.blitz.bg.

Според българите, властта и лично Петро Порошенко нарушават Конституцията на Украйна, когато използват екстремистите за подтискане на националните малцинства. Демонстрантите са издигнали плакати с искането за оставката на Порошенко за нарушаване на статия 10 на Украинската конституция.

Българите бяха издигнали плакати с надписи, на които пише: "Порошенко, узапти си бабаитите", "Порошенко, не пипай българите", "Радикалите и онези, които биха Кащи, в затвора". На мястото на протеста са дошли представители на полицията и властта.

Президентът на Асоциацията на българите в Украйна, народният депутат Антон Киссе, се обърна към Службата за сигурност на Украйна, органите на реда и губернатора на Одеска област с искането нападението срещу Кащи да се разследва: "Настояваме за извинение от така наречените "патриоти", както те се наричат".

Към демонстрантите се обърна и пострадалият от побоя Кащи. По думите му, след инцидента с националистите, на него му се е наложило да се подлага на операция. Към момента общинският съветник е със силно нарушено зрение. 


"Те ни наричат сепаратисти. Защо? За това, че ние не си боядисваме оградите в жълто-синьо? За това, че ние отстояваме нашата позиция?", възмути се Кащи.

Междувременно съветникът на Кучма, политологът Олег Соскин определи действията на българите като глупави и предупреди общността, че ще я подведе под отговорност за сепаратизъм. 


"Да вземат Киссе и да го депортират в България, или където там иска, и с това цялата му дейност - финансова, политическа, социална, е приключи", предложи Соскин, възползвайки се от мълчанието на българските власти за позорния инцидент.


Няма коментари:

Публикуване на коментар