Зима

Зима
Пролет

5 май 2017 г.

Цачева с „ускорени темпове“ тръгна надолу

Тя е само бледа сянка, отражение на генералната линия, просто кадър от миманса...
 
„Ще работя без резки движения, но с ускорени темпове в изработването на антикорупционното законодателство, което е наш ангажимент от предходния състав. И разбира се онова, което всички български граждани искат, е продължаване с по-висока скорост на съдебната реформа.“ 

Това заяви днес в първото си изказване новият министър на правосъдието Цецка Цачева.

Пожелаваме й го от все сърце. Айде и да не е с „ускорени темпове“, но поне да започне тая реформа отнякъде. Знае се откъде, достатъчно е последното зрелище в ЦУМ и акробатиката от последното заседание на Висшия съдебен съвет по същата тема. Реформата в съдебната система е животоспасяваща за демокрацията, за да се пресекат дивашките издевателства над всяка нормалност в тази държава.

А дано тръгне, ама надали! Защото минути след клетвата Цецка Цачева почна да го увърта по килифаревски.

На въпрос във връзка с изказването й в Китай миналата година, че реформата в България била приключила, тя заяви, че това било изключително невярно твърдение. 


По принцип да, невярно е, но тя имала предвид друго:

„Казах, че в конституционната част и промяната на Конституцията, да, в 43-то Народно събрание, успешно с квалифицирано мнозинство направи промяна в Конституцията по отношение на съдебната реформа. Не в едно мое изказване съм заявявала, че това не е едностранен акт и процес, той продължава и повтарям, че имам амбицията с ускорени темпове да се случва реформата в съдебната система.“

Припомняме на г-жа Цачева точните й думи в пълния контекст, за да не стават грешки:

„София е отлично място за привличане на чуждестранни инвестиции. В България има политическа стабилност, страната има реформирана съдебна система, данъчните условия, които предоставя, са много добри и има отлично подготвени млади специалисти, които биха отговорили на очакванията на инвеститорите.“

Нека да допълним, че това изказване на шефа на НС бе официално разпространено от пресцентъра на парламента на 29 юни 2016 година.

Пускаме го в пълния му блясък, за да не рече някой, че „реформираната съдебна система“ е извадена от контекста. Баш си е на място и Цачева иска да каже точно това, което е казала пред китайските другари. Дето се вика, изказването не е превод от китайски, на български език си е.

Имаме пълни основания да смятаме, че думите й са предадени от пресцентъра съвсем точно, защото ако да биха искали малко да поизгладят смисъла като за пред родната публика, пиарите щяха да махнат трите скандални думи.

А те са особено скандални в един друг контекст. Защото по същото време тече безпрецедентна проверка на европейски прокурори в българската прокуратура. Тогава мнозина смятаха, че нещата вървят към налагане на „съдебен борд“ от страна на Брюксел.

Може да каже някой, че примерно изказването си Цачева в Китай е направила пред потенциални инвеститори, а в такива случаи нещата малко се попресилват в положителна посока, белким чужденците се вържат и тръгнат да изсипват милиардите си в разни отрасли от икономиката. Сигурно, но политиците не са менажери, гафовете им се натрупват като уран във водата и може да предизвикат повръщане.

Но Цецка Цачева е по-малкият проблем. Тя е само бледа сянка, отражение на генералната линия, просто кадър от миманса. Лошото е, че Бойко Борисов не посмя да „развали рахата“ (по Герджиков) на Пеевски и подсили лобито на Горанов с още един пеевъд - министъра на икономиката Емил Караниколов, без да се броят по-дребните лобистчета. С други думи, пътят към ЦУМ е свободен, безопасен и много кратък от МС.

Но не е хубаво от първия ден да се чертаят черни прокоби. Както се казва, само говедото не променя възгледите си. Човек е склонен да се променя, дори към добро, освен ако някой не стои с тризъбеца на врата му. 


Но дори тогава има шанс, стига да го поиска. Но затова се иска кураж!

Рени Нешкова,  Transmedia.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар