Зима

Зима
Пролет

11 май 2017 г.

Стефан Шарлопов – под сянката на олигархичния чадър

Екологичен апокалипсис в Созополис

Имало едно време едно приказно красиво кътче, на два километра на юг от Созопол, наречено „Колокита" - диви фиорди, невероятно красиви заливчета, много романтика и спомени... 


Там на скалистия нос се намираше мемориала на великия руски писател Паустовский, а под него на брега имаше далян. До него се стигаше по една стръмна пътека. Самият бряг също бе отвесен, стръмен и недостъпен ..... и изключително красив. 

Това бе една от най-интересните и любопитни туристически дестинации на българското Черноморие.

От тази идилична картина днес няма и помен. Един силно превъзбуден и неособено успешен архитект, брат на бившия български премиер Сергей Станишев - Георгий, затрупа това божествено кътче с десетки посредствени къщи, чиито покриви се допират един в друг. Наистина твърде оригинална, но в негативен план идея - тотално презастрояване, което не би могло да се случи ако не бе властовата позиция на по-малкия брат. 


А после, с появата на „известният милионер" Стефан Шарлопов на полуостров „Колокита" настъпи истински апокалипсис. Неговата мегаломанщина се развихри в невиждани и неконтролируеми мащаби. Олигархът реши да превърне евтино построеното селище „Созополис" в „рай на милионерите" с „ултралукс за богаташи" (цитатите са на самия Шарлопов). Успя да придума и други подобни нему „богаташи" като собственика на „Трейс" Николай Михайлов и др., свързани с всяка власт олигарси, богато лапащи най-тлъстите парчета от държавната трапеза. Шарлопов дори се хвалеше, че ще „докара" и Цоло Вутов - още един от големите играчи в разграбването на българската икономика. 

И всичко това щеше да остане най-обикновена богаташка свинщина, ако не бяха преминати напълно, нагло и необратимо всички граници на екологичното ни законодателство. За да угоди на милионерските си прищевки Стефан Шарлопов буквално размаза голяма част от феноменалните фиорди, като на тяхно място се появиха бетонни „брегоукрепителни съоръжения" - стени, кейове, вълноломи, изкуствени плажове за баровците от комплекса, бетонни стълби, един твърде съмнителен гьол с „минерална вода" и други строителни безумия.

А всъщност незаконното строителство винаги е било любимо занимание за разглезения от всички власти и институции олигарх. Опънатият над него чадър засега успешно го брани от всякакви санкции на правораздавателните органи. Да припомним на читателите, че Шарлопов изсече дърветата в градския парк на Сандански за да разшири хотела си, че след дълга съдебна сага и връзкарски шмекерлъци в регионалното министерство и ДНСК изгради една огромна сграда на бул. "Витоша", на входа на Южния парк в София, два пъти по-висока от съседните. И въпреки всичко, и въпреки многобройните публикации в медиите и сигнали до Прокуратурата в България, няма кой да приложи чл.278 "в" от Наказателния кодекс срещу самозабравилия се „ултрабогаташ". А този законов текст предвижда до три години лишаване от свобода за лица, които увреждат околната среда.

Неуспешен се оказа и опитът на Шарлопов да разшири хотелиерската си дейност извън границите на България. Хотелът му в Германия е пълна катастрофа:

„Тотален упадък е настъпил в хотел "Палменвалд" на мастития бизнесмен Стефан Шарлопов в Германия, разказва в. „Таблоид" на своите страници. Лоши отзиви валят от цял свят срещу базата в Югендсил, показва проверка на вестника. Мухъл, липса на топла вода, неработещи спа помещения и зъл персонал, са най-честите оплаквания на курортистите. Въпреки, че пакетите за почивките тръгват от 800 евро за двойка и стигат до няколко хиляди евро, хотел „Паменвалд" е загубил своето очарование и се е превърнал в зле поддържана станция." (в. Таблоид, 17 - 23 април 2017)




Камен Нотев, Cross.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар