Зима

Зима
Пролет

5 май 2017 г.

Брюксел проверява за нарушения по Програмата за саниране на жилища

В началото на месец май Банката за развитие към Съвета на Европа ще извърши проверки на място по изпълнението на Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради.

Това се посочва в писмен отговор на бившия вече служебен министър на регионалното развитие Спас Попниколов до неговия предшественик Лиляна Павлова, от вчера министър на Българското председателство на ЕС през 2018 г., предаде репортер на БГНЕС.

В качеството си на кредитор - Банката за развитие към Съвета на Европа ще проверява жилищни блокове, които се санират в момента. Служебният строителен министър е категоричен, че две години – от февруари 2015 г. до края на януари 2017 г. върху изпълнението на дейностите по програмата не е бил упражняван нужния контрол. “На базата на утвърдената практика за работа с публични средства от Европейските фондове е доказано, че единствения възможен ефективен механизъм за контрол на обществен ресурс се осъществява, чрез иницииране, създаване и финансиране на изпълнително звено – управляващ орган. Такова звено не е било създадено при стартирането на Програмата през 2015 г.”, пише още Попниколов до Павлова, чието задължение е било въвеждането на контрола.

Служебният министър уточнява още, че разписването на Програмата е допуснало – общините да са възложители, а в същото време да изпълняват и контролират собствената си дейност. “Общината наблюдава и извършва текущ контрол по изпълнението на строително-монтажни работи, които договаря в качеството си на възложител”, обяснява бившият вече служебен министър на МРРБ. Той напомня, че при половината от проверените в началото на февруари сгради в 26 от областните центрове, които са били в процес на саниране, са открити нарушения.

“Няма гаранции за защита на публичния интерес”, това се посочва в друг от писмен отговор на Попниколов до депутат от “БСП за България”, който се интересува – колко средства са похарчени от нейното стартиране. Към 20 април 2017 г. изплатените средства от Българската банка за развитие към външни изпълнители на програмата за саниране на панелните блокове са в размер на почти 600 млн. лв. ББР е сключила общо 2022 договора за целево финансиране за одобрени по Програмата сгради. Става въпрос за саниране на над 11,3 млн. кв.м. разгъната застроена площ.

Спас Попниколов разкрива още, че МРРБ в периода февруари-октомври 2015 г. договарянето на обновяването на сградите е ставало на свободни (безлимитни) цени. През октомври 2015 г. е въведен лимит от 348 лв. на референтните стойности за отделните дейности по обновяване на сградите. През януари 2016 г. този лимит пада на 192 лв., а през октомври санирането поевтинява още – до 172 лв. за сгради над 8 етажа и 154 лв. за сгради до 8 етажа. Към днешна дата не може да се определи средната стойност на единица санирана площ, констатира служебният министър. Попниколов изчислява още, че ако при установените в хода на проверките на 28 сгради неправомерно направени разходи възлизат на 291 237 лв., то при завършени към края на февруари 228 сгради, щетите за бюджета са в размер на близо 3 млн. лв. Ексминистърът е категоричен, че МРРБ е допуснало да се разходват пари за енергийна ефективност, които не могат да бъдат пряко свързани с постигане на енергоспестяващ ефект.

БГНЕС припомня, че след като бе министър на регионалното развитие в първите две правителства на Бойко Борисов, в третият кабинет Лиляна Павлова изненадващо пое нова позиция – подготовката и провеждането на Председателството на Съвета на ЕС от България, което стартира на 1 януари 2018 г. и ще продължи шест месеца.

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар