Зима

Зима
Пролет

5 май 2017 г.

Кабинетът и ние, гузните надзиратели от Аушвиц

Дойде правителството и горчилката не закъсня. Лошото е, че свикваме...
 
Всеки знае, че рано или късно правителство ще има. Но като дойде – винаги се появява горчив вкус в устата. 

Аз съм малък човек, пешка, а пешката не може да се изправи срещу ръката, която я мести. С това са се утешавали надзирателите в Аушвиц...

Тези два израза на японския режисьор Синитиро Ватанабе ми се струват особено подходящи за ситуацията, в която се намираме. Усещаме, че нещата са кофти, но си траем, защото се чувстваме като пешки... Винаги имаме аргументи за бездействието и безволието си, но никога мотивация за съпротива.

ГЕРБ и Борисов спечелиха изборите. Как, ще остане в зоната на съмненията и слуховете. Така или иначе Борисов е в правото да състави кабинет. В случая с обединените патриоти. Харесаха си и слоган: България над всичко! Като за пешки.

Имаме ново правителство. То пък разполага със старите пешки. 

Представете си Красимир Каракачанов на среща в НАТО. Например как обяснява на русьенски диалект обстановката в Македония, престъпността в българските села и как ще вкара младежите в казармите. Винарки весело кръжат наоколо, създавайки родна атмосфера в студеното Североатлантическо фоайе. Ще се ръкува с партньори, които от протоколна вежливост ще му спестят мнението си, че да си бил агент на Шесто управление на ДС не е супер патриотично.

И докато „войводата” скандьира: „Бъл-га-ри, ю-на-ци!”, колегата му Валентин Радев, ръководител на МеВеРе-то, ще е зает с обявяването на свещена война на мафията. И понеже няма да знае къде се намира, защото идва от АВ-то в армията, ще започне с проверка на патлаците на ченгетата. Те пък ще рапортуват: Пистолет, боен, празен...  и т.н. Със сигурност ще раздаде смазка, парцали и клечки за почистване на оръжието, както се полага по устав. А борбата с престъпността... ще се ръководи по телефона. Както и всичко, което ще става в МВР оттук нататък. Което може да роди копнеж по Бъчварова. Какви неща само предлага животът...

Финансовият гений Влади Горанов не е по изненадите. Съвещания в х-л „Берлин”, подпомагане бизнеса на конгломерата "Пеевски" и финансиране на премиерски инициативи. С народна пара, но обявявани от първо лице. Горанов ще продължи и линията за сближаване с едни олигарси за сметка на рекета срещу други олигарси. 

Лилито Павлова пък ще репетира с менче, пита и шарена сол пред входа на НДК сюжета: „Посрещане на освободителите”, сиреч на клечките от Брюксел. Отговорна задача й се падна, но тя натрупа стаж с рязането на ленти . Народната носия от бутик Gucci много ще й отива, защото e кръшна и кръвена, както възрожденски я е описвал Който трябва на раздумка в Правешката шатра, да речем.

Румен Порожанов също ще е погълнат от грижи за народните дела. Да разпределяш стотици милиони на правилните хора, да посрещаш и изпращаш дансаджии и прокурори, в къщата ти да идват тия серсеми и пак да се върнеш на върха на пирамидата – с това малцина могат да се справят. И да си го позволят. Финансово, де... 

Следващата картина е за хора, които могат да издържат теста за космонавти: Цецка Цачева в правосъдното министерство! Епично! Плевенчани, турете й восъчна фигура в Панорамата, какво чакате. Не стана "майка на нацията", но що да не стане "майка на Темида"? Освен това много прилича на ген. Скобелев. По упоритост...

Струва ви се, че е виц, но е истина. Дойде правителството и горчилката не закъсня. Лошото е, че свикваме. Като с боклука - някой друг да го изхвърли.
П.П. Ако сме пешките, с които се оправдават надзирателите в Аушвиц, то кои са тогава концлагеристите? И коя е ръката, която ни мести? Питайте децата си - в чужбина и останалите тук.  Ще ви кажат и за задкулисието, и за жертвите.
 

Апропо, надписът на входа на Аушвиц гласи: "Arbeit macht frei" (“Трудът те прави свободен”). Лъжата обича  красивите думи.

 

Борис Петков, Frognews.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар