Зима

Зима
Пролет

4 юни 2017 г.

БНТ натрупа 20 милиона дългове

Борчовете са най-опасната мина, заложена от Вяра Анкова, за следващото ръководство на медията.

БНТ е задлъжняла към държавата с почти 20 милиона лева, показва разследване на вестник „Галерия“. 

Дълговете са натрупани през последните няколко години и не е изготвен план за тяхното погасяване. Те ще са най-голямото изпитание пред следващото ръководство на медията, което трябва да встъпи в длъжност на 2 август.

Запознати с процесите в обществената телевизия твърдят, че в основата на дефицита е инвестирането на огромни средства в предавания, които имат нищожен рейтинг, както и в сериали, които са непосилни за бюджета на телевизията. Говори се, че за един епизод от „Под прикритие“ са хвърляни 220 хил.лв., докато частната Нова телевизия снима една серия на „Откраднат живот“ с 60 хиляди. Ощетени от това ограбване са всички редови данъкоплатци в страната. 


Не е тайна, че обществената медия в някои структури държи на хранилка персонал, в пъти по-голям от този на частните. На „Сан Стефано“ 29 са назначени шестима юристи на щат, но отделно се ползват услугите на адвокатски кантори.

„Държавата и СЕМ отдавна трябваше да поискат оставката на Вяра Анкова, защото в случая говорим за неправилно разпределение на обществени средства. Голяма част от задълженията са формирани в двата й мандата и тя трябваше да си понесе отговорността. Вместо това парламентът направи поправка в закона, с която я остави на поста за още една година”, коментират бивши ръководители в БНТ.

Преди дни СЕМ най-накрая обяви конкурс за нов генерален директор. Кандидатите ще могат да подават документите си за участие до 30 юни. Изслушванията на концепциите им ще са на 31 юли и 1 август, а самият избор е планиран за 2 август. 


В медийните среди се говори, че в битката за шеф на БНТ ще се включат водещият на „Панорама” Бойко Василев, спортният журналист Сашо Йовков и Сашо Диков. 
Вяра Анкова

Няма коментари:

Публикуване на коментар