Зима

Зима
Пролет

8 юни 2017 г.

Планът „Маршал“ на ЕС за Западните Балкани ще струва над 2 млрд. евро

ЕС ще инвестира допълнителни средства за стабилизирането и подобряването на ситуацията на Балканите
 
Европейският съюз ще отдели поне 2 млрд. евро допълнителна помощ за Западните Балкани. 

Това пише в днешния си брой излизащият в Сараево в. "Дневни Аваз", цитиран от „Сега“. Изданието се позовава на източници от Европейската инвестиционна банка.

Според изданието ЕС ще инвестира допълнителни средства за стабилизирането и подобряването на ситуацията на Балканите. От властите в Сараево е била поискана подробна информация за планирания бюджет за тази година, както и за начините за намиране за пренасочване на средства за балкански проекти.

Източникът, който е поискал да остане анонимен, споделил пред "Аваз", че става въпрос "за инициатива на Германия, която иска ЕС да се ангажира мощно в Македония, Босна и Херцеговина, Албания, Косово, Черна гора и Сърбия".

По време на срещите на европейските финансови институции с официални лица от ЕС е обсъждана сумата от поне 2 млрд. евро, пише още босненското издание. Тези средства са в допълнение на вече одобрените за изразходване на Балканите през тази година. 


"По време на една от срещите, която имахме тази пролет, ни бе подсказано, че може да обсъдим и варианта за спиране или отлагане на някои от проектите, които се реализират в Турция, в контекста на все по-затегнатите отношения между Анкара и Брюксел. Няма взето решение", казва източникът пред "Дневни Аваз". 
 

Няма коментари:

Публикуване на коментар