Зима

Зима
Пролет

2 юни 2017 г.

Доналд Тръмп оттегли официално САЩ от Парижкото споразумение за климата

"За да изпълня своя официален дълг да защитя Америка и нейните граждани, Съединените щати ще се оттеглят от Парижкото споразумение за климата."

Това заяви държавният глава в Розовата градина на Белия дом.

Този ход поставя Щатите в компанията на Сирия и Никарагуа - единствените страни в света, които не са част от сключеното през 2015 г. в Париж споразумение за борба с климатичните промени.

"Бях избран да представлявам гражданите на Питсбърг, не на Париж", заяви 70-годишният президент, който обоснова решението си с желание да защити работните места на американците срещу едно "много несправедливо" към неговата страна споразумение. По думите му то ще коства на САЩ 2,7 милиона работни места и 3 трилиона долара загуби в брутния вътрешен продукт.

"Считано от днес, Съединените щати спират да прилагат необвързващото Парижко споразумение", чиято цел според Тръмп не е борба с климатичните промени, а това други страни да получат икономически преимущества пред САЩ.

По време на предизборната си кампания Тръмп нарече глобалното затопляне "измислица", сътворена от Китай, за да се сдобие с конкурентни предимства пред неговата страна.

Съгласно международната спогодба, в която участват 195 държави, САЩ трябваше до 2025 г. да намалят емисиите си на въглероден диоксид с 26 до 28 процента спрямо нивата от 2005 г. и да увеличат финансирането на фонда "Зелен климат" за подпомагане на развиващите се страни да се борят с климатичните промени.

Съединените щати са вторият по големина замърсител след Китай и произвеждат 15 процента от емисиите на парникови газове в света.

Голямата цел, която си поставиха в края на 2015 г. страните по споразумението, бе да не бъде допуснато средната температура на Земята да се повиши с повече от 2 градуса по Целзий спрямо прединдустриалната епоха, като се намалят емисиите на парникови газове.

Тръмп заяви вчера в речта си, че ще започне преговори за повторно присъединяване към Парижкото споразумение или за "изцяло нова сделка при условия, които да са справедливи към САЩ". Той обаче показа, че това по никакъв начин не е приоритет на управлението му: "Ако успеем, чудесно, ако ли не - здраве да е", каза президентът.



Няма коментари:

Публикуване на коментар