Зима

Зима
Пролет

21 юни 2017 г.

Обвиниха Лазар Лазаров в ощетяване на държавата

Престъплението е в особено големи размери и представлява особено тежък случай
 
Бившият шеф на Агенция "Пътна инфраструктура" Лазар Лазаров получи обвинения в престъпление по служба и безстопанственост, от която за държавното учреждение са последвали щети за 41 милиона лева, съобщиха от спецпрокуратурата.

Оттам посочват, че престъплението е в особено големи размери и представлява особено тежък случай.

Обвинението е по повод договор от август 2011 г. с италианската компания Кооперативно дружество „Чи ЕМ ЧИ ДИ Равена“ за изграждане на лот 1 "Оризово - Димитровград" от автомагистрала "Марица". 

Прокуратурата припомня, че според първоначалния договор строително–монтажните работи е трябвало да приключат през есента на 2013 г., но това не се е случило поради „форсмажорни обстоятелства“ (обилни валежи и овлажняване на почвите). Поради това АПИ са обявили нова обществена поръчка за допълнителни строителни работи. Тя е спечелена от „Пътища Пловдив“ АД, с което на 30.06.2015 г. е сключен договор за допълнителни строителни работи на обект „Марица“, включително и по лот №1 "Оризово –Димитровград".

Според доказателствата, събрани от разследването, Лазар Лазаров умишлено не е положил достатъчно грижи за ръководенето и управлението на имуществото на АПИ покрай допълнителната обществена поръчка и не е ясно как е формирана прогнозната й стойност от 42 987 400 лева без ДДС. Въпреки това Лазаров сключил договора от 30.06.2015 г. с „Пътища Пловдив“ АД за допълнителни СМР на лот 1 на АМ Марица на стойност 51 343 630, 80 лева с ДДС.

Прокурорите смятат, че чрез новата обществена поръчка са платени милиони левове за дейности, дублиращи първата и такива, които е трябвало да бъдат извършени от италианската фирма "Чи ЕМ ЧИ ДИ Равена".

Лазар Лазаров е с мярка за неотклонение „Подписка“. Разследването продължава.



Няма коментари:

Публикуване на коментар