Зима

Зима
Пролет

14 юни 2017 г.

Грантаджиите с рамо от подсъдими на новия марш на задкулисието

Галеницата на Командира Юлия Берберян и марионетката му Радан Кънев агитка на митинга

След обвиняемия за аферата EVN ексминистър Трайчо Трайков, и подсъдимият по две корупционни дела ексшеф на МО Николай Ненчев се присъедини към хепънингите срещу държавното обвинение, организирани от задкулисния кръг „Агнешки главички“ .

По-малко от месец, след като олигарсите спретнаха марш в подкрепа на съдията си и тартор на грантаджиите в тоги – шефа на ВКС Лозан Панов, днес професионалните им протестъри, криещи се зад различни НПО-та като „Правосъдие за всеки“ и свързваното с Гриша Ганчев „Боец“, активисти на „зеления октопод“ и хора от „Нова република“ на марионетката на Командира Радан Кънев и „Да(й), България“ на проваления правосъден министър Христо Иванов, заформиха нов митинг-шествие. 


Той отново бе по опорните точки, вече лансирани от Панов, но отхвърлени като несъстоятелни и от премиера и президента, и от конституционалистите за свикване на Велико народно събрание и изваждане на прокуратурата от Темида. Но този път уж мирно митингуващите захвърлиха маските и дори се чуха призиви за революция.

„Добрият тон си отиде и ако бъде революция – нека бъде тя“, нахъсваше протестърската агитка Захаринка Истаткова от „Боец“. Преди нея пък Петромир Кънчев от „Правосъдие за всеки“ изчете исканията на агитката за промяна в конституцията, поредно изменение в начина за сформиране на Висшия съдебен съвет и намаляване на мандата на обвинител №1. 


Целта на исканията е прозаична и няма нищо общо с твърденията, че само по този начин би могло да се постигне независимо правосъдие. Надеждата на олигарсите от кръга „Агнешки главички“ Цветан Василев, Иво Прокопиев, Гриша Ганчев, Сашо Дончев и Огнян Донев всъщност е, че ако бъдат реализирани щенията, изговорени от „протестърите“ им, по този начин най-сетне ще постигнат заветната си мечта да овладеят съдебната система и да сменят настоящия главен прокурор Сотир Цацаров, за да избегнат възмездието за престъпленията си. 

Показателно е, че двама от тях са обвиняеми – Василев и Прокопиев, а други двама подсъдими – Гриша Ганчев и Огнян Донев. Подсъдим за престъпление по служба за ремонта на самолетите МИГ-29 и за договора за доставка на армейски униформи е и Николай Ненчев, който иначе днес упорито пригласяше на виковете за „независимост на провосъдната система от задкулисни влияния и политически натиск“. Обвиняем пък е друг виден митингуващ, който се появи на първия марш – през май – Трайчо Трайков.

Самият хепънинг протече по основните точки, начертани от стенограмите от АРГОгейт

Точно, както редяха в тайните разговори Иво Прокопиев и хората му, митингуващите обявиха, че ще правят подписка, за да притискат законодателната власт да предприеме начертаните под диктовката на олигарсите искания за промени. В тон със заръката на Николай Стайков от „Протестна мрежа“ по време на разговорите, че трябва да се осигури „тримесечно безсъние“ на Сотир Цацаров с митинги, те също предупредиха, че ще правят протести, докато не бъдат изпълнени щенията за ВНС и промяна в конституцията. 


Самият Стайков се появи и днес, макар и със закъснение, като там бе и видната му дружка Антоанета Цонева, Асен Генов, а също Иво Божков, Атанас Славов и Любомир Авджийски от „Да(й), България“. 

Компания им правеха галеницата на Командира и бенефициент на една от най-скандалните златни заменки по времето на прехода – Юлия Берберян, дъщеря й и учредител на "Да(й), България" Мануела Малеева, куклата на конци на Иван Костов – Радан Кънев, скандалният следовател Бойко Атанасов и свързания със „зеления октопод“ на Тома Белев – Андрей Ралев. 
 Марионетката на Костов – Радан Кънев, по традиция бе на митинга

"Монитор"

Няма коментари:

Публикуване на коментар