Зима

Зима
Пролет

14 юни 2017 г.

Б. Борисов: Теми, които биха ни влошили настроението, не ги сложихме в дневния ред

Борисов се извинил на Ердоган заради Валери Симеонов, Турция пък изхвърлила Гьокче от срещите

Министър-председателят на България Бойко Борисов съобщи, че по време на двучасовата си среща с президента Реджеп Тайип Ердоган се е извинил за поведението на вицепремиера Валери Симеонов и неговите активисти на границата по време на предизборната кампания.

”Опитах се да извиня г-н Симеонов за дърпането на жената на границата. Мисля, че се прие, вие чухте и премиерът Йълдъръм каза, че след като имат сигурност в нас, ще остане в миналото и това. Опитахме се да се концентрираме с президента върху това което бихме могли да изградим заедно. Теми, които биха ни влошили настроението, се стараехме двамата да не ги слагаме в дневния ред, защото има действително по-важни неща, които можем да направим", уточни Борисов пред съпровождащите го журналисти.

Премиерът не подмина пред медиите и знаковото отсъствие на посланик Гьокче по време на визитата на българската делегация в Турция. Борисов съобщи, че това е решение на Анкара, но отказа да коментира какъв знак представлява то. 


"Забелязали ли сте, че винаги посланикът, който е на дадената страна, е в състава на делегацията? Оставям на вас да си отговорите на въпроса защо го нямаше Гьокче”, заяви пред журналисти в Турция Борисов. 

Посланик Гьокче отдавна е трън в очите на българското общество, заради редовното си  участие в прояви на партията на Лютви Местан ДОСТ. Всички български политици и наблюдатели са повдигали темата за дейността му в България. За първи път темата "Гьокче" влиза в разговорите на високо ниво между София и Анкара.

Борисов обяви още, че България може да сключи двустранно споразумение за реадмисия с Турция, ако южната ни съседка не може да сключи такова с ЕС. 


„Ако Европейския съюз се забави с подписването на споразумението за реадмисия, ние искаме да си подпишем. Към момента няма натиск към българската граница и това се дължи на споразумението, което бе подписано между Турция и България. Усилията, които положи Турция, са похвални, защото така бежанският поток бе задържан далече от границите и опазихме границата, която е не само граница на България, но е и външна граница на Европа", бяха думите на Борисов след срещата.
 

Няма коментари:

Публикуване на коментар