Зима

Зима
Пролет

30 юни 2017 г.

Нов шмекерлък покрай „Бедечка”

В ход е план „Б“ срещу зелената територия – изваждане от парковата зона и застрояване на най-апетитните терени. Мотивът – „там не преобладават дървета”

Битката за старозагорския парк „Бедечка” не е приключила. 


Макар 20 000 души да поискаха запазването му на референдум, а кметът Живко Тодоров да обеща да се съобрази с волята на хората, налице са инвестиционни опити да се „спаси” каквото може. „Спаси” – в смисъл да се застрои. За разни заинтересовани лица  „спасението” е под формата квартал, за да може да се „развива града” и да се стимулира „стопанската инициатива”.

Още на пресконференцията ден след допитването, на която кметът Тодоров гръмко обеща да запази зеленото богатство, а и оповести план за заменки, одобрен от природолюбителя Бойко Борисов, бе поставен капан. А именно, че „границите на парка следва да се прецизират, за да няма после проблеми”. Думите бяха на кмета Тодоров. Нуждата от „прецизиране” е странна, тъй като границите на „Бедечка” са ясни, даже бяха оповестени обстоятелствено във въпроса на референдума. Нима на бюлетината са били изписани грешни граници?

Прецизирането, разбира се, е капан.

А как щрака той проличава днес. На 21 юни е заседавал Експертният съвет по устройство на територията към община Стара Загора, който накрая е предложил: да се направи „точно описание на съществуващата паркова среда” и „за територии, в които не преобладават дървесни видове, да се запази вида устройствена зона, предвидена в действащия Общ устройствен план”. С една дума,  там, където преобладават храсти и тревичка – мор и строежи след това.

На мушката са не някакви поляни, а голяма и изключително апетитна територия в южната част на „Бедечка”, в която преобладават храстите. Тя съставлява към една трета от целия парк, разположена е в ниската част, близо до булеварди и квартали. Има и старо футболно игрище.  Къде другаде, ако не там, „инвеститорите” биха се разгърнали. И точно там са най-мощните собственици. „Спасяването” на южната зона от „лапите на еколозите” бе резервния план на застроителите, ако референдумът успее.

От дружеството „Запазете “Бедечка”” алармираха днес: „Според нашите данни стадионът е предимно собственост на Недялко Недялков, доскорошен депутат и доскорошен председател на Общинския съвет на града. Подписът му явно стои дори под решения, свързани с „Бедечка“, но за вече година комисията за конфликт на интереси така и не съумява да излезе със заключение. 


Бърза справка в имотната декларация на Недялков показва дори цените на придобиване на имотите в „Бедечка“. Това обаче не пречи той наскоро да каже, че няма земи в парка. С ключов парцел в зелената площ явно разполага и „Лидъл“. Терени в района имат и други компании. Всъщност наскоро горевизираният Недялков заяви, че притежавал само имоти на стадиона, за да имало къде децата на Стара Загора да тренират.

„Запазете “Бедечка”” разпространи още информация: „Според проекта за спасяване на парка въпросните терени в южната част са предвидени за парк и за спорт и атракции, а не за застрояване. Проектът за запазване на целия парк „Бедечка” бе изработен от урбанисти, след като Общинският съвет в Стара Загора почти единодушно гласува предложението на Живко Тодоров за максимално запазване на зелената площ. Още не е ясно кое е накарало т.нар. експертен съвет да се опита отново да ревизира този план. „Експертите“, чието мнение по закон е само консултативно, правят това за втори път в рамките на два месеца. Предният път се позоваха на наличието на вече построени сгради в южната част на парка. Бърза справка в кадастъра обаче показва, че само половината от тези сгради фигурират”.

Сега защитниците на парка подготвят писма до собствениците, с надежда те самите да положат усилия да се запазят зелените площи. А може да има и нови протестни действия по улиците на града, както и съдебни. Казусът не е приключил, нищо не е решено с референдума.

 На този кадър от парка не преобладават дървета, нима ще се появят сгради?

 Калоян Тодоров, Baricada.org

Няма коментари:

Публикуване на коментар