Зима

Зима
Пролет

30 юни 2017 г.

Милионите за НДК - „пръски“ от вентилатора

За първи път в 35-годишната история на НДК генерираната чиста загуба през 2015-а е 9 270 000 лв., а  през 2016-а - близо 10 млн. лв.

Една стара максима гласи (с лека редакция), че каквото и да ви говорят за НДК, все става дума за пари - се потвърди с пълна сила през тази седмица. 

Меко казано, инфантилният спектакъл, който спретнаха нашенските управници през последните дни (свързан с управлението на Националния дворец на културата), недвусмислено доказва, че когато става дума за милиони, те са в състояние да осигурят и "пръски" във вентилатора, и човек, който да ги забърше.

Изненадващо в ролята на "хигиениста" влезе не кой и да е, а самият министър-председател Бойко Борисов.

В същото време стана ясно, че  прокуратурата  била на крачка да повдигане обвинение срещу него за безстопанственост, защото въпреки огромните суми, които през последните години хазната налива в държавното дружество "НДК - Конгресен център", само за последната половин година са натрупани загуби на сума над 3 млн. лева.

Но дали са само толкова „разхвърчалите“ се милиони или са повече - все още не е ясно. А и след като Боршош успя "да си зашие" обратно главата на раменете - с помощта на премиера, едва ли истинската загуба някога ще стане обществено достояние.

Ако обаче съдим по думите на бившия шеф на НДК Христо Друмев, натрупаните от "любимеца" на премиера (и на близки до него хора) загуби били двойно повече. Според Друмев Боршош трябвало да бъде освободен още преди година, когато Томислав Дончев (въпреки съпротивата на шефа на НДК) успява да се сдобие с  отчетните доклади на двореца за 2015-2016 година. От тях става ясно, че за първи път в 35-годишната история на този обект генерираната чиста загуба през 2015-а е 9 270 000 лв., а  през 2016-а - близо 10 млн. лв., казва Друмев.

По думите му Дончев е поискал обяснения и тогава Боршош му написал писмо, в което "обосновал" харчовете за милиони  с най-различни поводи. Друмев обаче твърди, че те нямали никаква връзка с подготовката на сградата за Българското председателство през 2018 година.

Освен за пилеенето на пари обаче бившият дългогодишен шеф на двореца разказа още една доста любопитна история. Оказва се, че са направени "измислени промени" по архитектурата на сградата, които  не били предварително съгласувани нито със собствениците на правата на архитектурния проект на НДК, нито с общинската дирекция „Архитектура и градоустройство“. По думите му  още когато те били предложени, въпросната дирекция уведомила Боршош, че всички тези промени нарушават Закона за устройство на територията. 


Историята започва да се разплита, когато изскачат и подробностите около това "преустройство". Оказа се, че  единственият кандидат, който по дефиниция е "спечелил" поръчката за  „идейния проект за преустройство и адаптация на основната сграда на НДК“, е арх. Любомир Станиславов. Името му е, меко казано, доста непопулярно сред архитектурната гилдия. Той е по-известен като изпълнителен директор на сдружение "Аутомотив клъстер България", което според самия него работи за популяризиране на автомобилната индустрия у нас, и като член  на борда на директорите на обявеното в ликвидация акционерно дружество (според информационната система "Дакси") "ЕС МЕДИА ТИЙМ", което издаваше едно от лъскавите рекламни списания за автомобили. Друмев твърди още, че Камарата на архитектите в България (КАБ) наскоро е лишила Станиславов от права да упражнява за една година архитектурна професия заради грубо нарушение на етиката в нея. За да уточним детайлите по това твърдение, се свързахме с председателя на управителния съвет на КАБ - арх. Борислав Игнатов, който съобщи за в. "БАНКЕРЪ", че  действително в дициплинарната комисия има заведена преписка за нарушения от арх. Станиславов, но на този етап тя все още не е взела решение за дисциплинарното му наказание с лишаване от права.

По наша информация Станиславов е човек на строителния предприемач Николай Галчев, който беше избран да реализира ремонта на НДК. И точно той е правил „обобщените предварителни количествено-стойностни сметки“. Той е и наемател на офис в... НДК. В интернет пространството все още стои и една обява за работа от "ЕС МЕДИА ТИЙМ", в която като адрес за контакти е посочен "пл. "България 1", НДК - основна сграда ет. 6"...

В първите дни след началото на скандала представители на министерството на Павлова също съобщиха, че „въпросният проект не е съгласуван с никого“...

Нещо повече,  Боршош  е продължил да работи с този архитект, въпреки че още през  2015-а тогавашният министър на културата Вежди Рашидов, а през февруари тази година и служебният министър на културата Рашко Младенов са му изпратили две предупредителни писма, чрез които са го уведомили, че не може в държавна сграда от този тип да се извършват радикални и скъпоструващи промени, и то  в нарушение на авторските права на архитектите на сградата.

Очевидно обаче тези предупреждения не са трогнали особено любимеца на някои бивши министърки и той е продължил да действа, подпрян от мощния гръб. Така оскъпяването на ремонта на сградата „набъбва“  от 17 млн. лв. на 45 млн. лева... Но това е засега...

Министър Павлова очевидно се е усетила какво се случва, а търпението и лоялността й към любимеца на партийната й другарка са се изчерпали. Тя съвсем открито и в пряк текст каза, че от нея се крият документи и информация за финансовите потоци в дружеството. В мотивите, с които Павлова уволнява Боршош, пък е ясно записано, „че е налице системно неизпълнение на указания, дадени от страна на едноличния собственик на капитала, както и системно неизпълнение на решения на съвета на директорите. Също така действията на досегашния изпълнителен директор поставят под съмнение доброто финансово управление на дружеството, а е застрашено и изпълнението на всички дейности по привеждането сградата на НДК за нуждите на Председателството“.

Боршош от своя страна пък „осветли“ причината за своето отстраняване с... пост във Фейсбук.

В него той написа: "Категорично отказвам да подписвам нови обществени поръчки, свързани с подготовката на НДК за Председателството под натиск и в условия, които не отговарят на правилата и закона. Не намирам за допустимо тези процедури - важна част от подготовката на България за Председателството на Съвета на ЕС през 2018 г. - да се провеждат на фона на безпрецедентна атака срещу Националния дворец на културата. Не приемам да се поставя под съмнение доброто управление на Двореца, при положение че промяната на НДК е безспорна и видима за всички.

Хаосът, който цари през последните два месеца при управлението на целия процес по подготовка на Българското председателството на Съвета на ЕС, заплашва да го провали. Аз отказвам да участвам в това и няма да наруша принципите на прозрачност и публичност в работата на НДК, наложени през последните две години", написа в социалната мрежа  той.

Както става обикновено, се чуха и други гласове, които започнаха да разказват колко много е направил Боршош за НДК  и как го превърнал в средище на културата. Със сигурност това е така. Но в същото време човек не може да не си зададе въпроса - не му ли е било това работата, за която е получавал заплата?!

В същото време все още не е ясно каква част от първия траш от 17-те  млн. лв., гласуван миналата година за ремонта на НДК, е изхарчена , но... не по предназначението й.

На този етап обаче е ясно, че „битката“ на Боршош за НДК далеч не е случайна.

Той се е подписвал срещу  по-голяма от министерска заплата  - 4600 лева. Договорът му за управление е от  9 септември 2015-а и е за пет години. В него е посочено, че може да бъде прекратен от принципала във всеки един момент.

Тук трябва да припомним, че когато пое поста, Боршош обяви в ефира на една от националните телевизии, че получава мижавите 1300 лв. месечно възнаграждение, като се опита да разчувства публиката с думите: „За да yпpавляваш културата, не стига да си само мениджър. Трябва да си дълбоко свързан с културата“.

Що се отнася до съмненията за нарушения при търговете на НДК - те все още не са потвърдени. Ясно е обаче, че строителните работи закъсняват драматично. Странно защо обаче никой така и не обърна внимание на един текст, разработен и публикуван във в. “БАНКЕРЪ“ в края на март под заглавие „Предприемачът Галчев се отърва от 23 милиона дълг“. В него разказахме част от схемите, по които се е "финансирал" днешният основен строител на НДК. И поставихме въпроса кой и как избра точно него за реализацията на толкова важен за страната ни обект...?!

Затова пък стана ясно, че когато надушил какво ще се случи с него Боршош започнал бързо да замита следи, като пристъпил към уволнения на хора, които имат достъп до документите на дружеството. С право освободените служителки се притесняват, че при „скоростното“ им изхвърляне могат да изчезнат документи или да бъдат подменени“. Никой не може да гарантира, че при освобождаването на деловодителките от архива няма да изчезнат например договори за отдаване на залите в НДК, за наемите от фирми, които ползват офиси в двореца, договорите  за спонсорство и за медийна реклама, които се съхраняват именно в деловодството?!

Интересно в случая е да напомним и че доста дълго се проточи проверката на инспектората на Министерския съвет в НДК, която беше назначена по настояване на министър Павлова. Мълвата гласи, че Боршош отказвал да съдейства на проверяващите и не давал исканите от тях документи. Може би точно това е причината, която накара Павлова да вземе това решение? А то на практика я превърна в мишена.

Стана ясно, че до края на юли ще продължи и външният одит,  който е възложен от министър Павлова. Какви ще бъдат резултатите от него можем само да гадаем. Още повече на фона на последното развитие на събитията, които върнаха Боршош в НДК на бял кон.

В крайна сметка в дневния ред на редовното правителствено заседание в сряда (28 юни) се появи извънредна точка. Тя беше подчинена на взетото ден по-рано решение сред срещата на премиера Борисов с всички свързани по някакъв начин със скандала лица. След това от правителствения пресцентър съобщиха, че "на срещата беше обсъдена работата на ръководството на НДК и бяха изчистени противоречията относно начина на управление на държавното дружество. Премиерът Борисов ще внесе за разглеждане на утрешното заседание на Министерския съвет проект на разпореждане за промяна на органа, който да упражнява правата на държавата в „НДК - Конгресен център София” ЕАД. Предложението е те да преминат от министъра за Българското председателство на Съвета на ЕС 2018 към министъра на културата, а Мирослав Боршош да бъде възстановен като изпълнителен директор и член на борда на директорите на НДК"...

Както би казал някой регионален зевзек - "СМЕХ...!!!"



Мариета Велинова, Banker.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар