Зима

Зима
Пролет

15 юни 2017 г.

Владимир Путин: Русия не смята САЩ за враг

"Историята показва, че Русия винаги е живяла в режим на санкции."

"Русия не смята САЩ за враг." 

Това обяви президентът Владимир Путин по време на годишната си пряка линия. Така той отговори на въпрос на жител на щата Аризона, който дори бе сигурен, че той няма да бъде зададен в ефир. Американецът заяви, че в САЩ се вихри бясна русофобия и попита Путин какъв съвет би му дал, за да се изясни ситуацията и да се помогне на сънародниците му да разберат, че Русия не е враг.

"Два пъти в историята ни в трудни моменти сме обединявали усилията си и сме били съюзници в две световни войни. Руската империя изигра значителна роля в независимостта на САЩ. Това, което става днес в САЩ, е предимно резултат от остра вътрешнополитическа борба. Не смятам за свое право да ви давам съвети. Но ви благодаря. Знаем, че имаме много приятели в САЩ", каза Путин.

"Готови сме да предоставим убежище на Джеймс Коми, ако той има проблеми, и той трябва да знае това", каза още руският президент и сравни уволнения преди месец директор на ФБР с беглеца Едуард Сноудън.

"Историята показва, че Русия винаги е живяла в режим на санкции", отбеляза Путин и изтъкна одобрените снощи от Сената в САЩ нови ограничения срещу страната му. 


"Когато се изправяме на крака, нашите западни партньори постоянно съзират някаква руска заплаха. Ако нямаше Крим и Украйна, щеше да има нещо друго. Все щяха да измислят нещо, за да възпрат Русия", посочи той.

"От санкциите Москва е загубила 50-52 милиарда долара, изчисли президентът. Но тези, които са ги въвели, са загубили 100 милиарда", допълни той.

Руският държавен глава отбеляза, че електрониката, авиационните индустрии и селското стопанство били получили тласък заради санкциите. По думите му, руската икономика е преодоляла рецесията и "кризата свърши".

Путин, който досега винаги е бил потаен относно семейния си живот, заяви, че има двама внуци, чието лично пространство искал да уважава. Руският президент, който през 2013 г. обяви по държавната телевизия, че се е развел с жена си, има две дъщери, които не са засичани в публичното пространство от години и станаха обект на слухове.

Днешната пряка линия бе последната за третия му президентски мандат. Повече от два милиона въпроса бяха изпратени на руския лидер.


Няма коментари:

Публикуване на коментар