Зима

Зима
Пролет

22 юни 2017 г.

В Македония: Това, което прави Заев в момента, е историческо предателство

"Съвместното честване на Илинден означава, че отричаме нацията си."
 
Очакваното подписване на договор за добросъседство между Македония и България и готвеното съвместното честване на Илинден срещна лавина от реакции на местни историци.

"Съвместното честване на Илинден означава, че отричаме нацията си", пише в заглавие Македонският вестник "Вечер".

"Илинден 1903 г. е по някакъв начин символ на македонската борба и непокорство. 1903 г. е ореол, славна борба на македонския народ, борба единствено на ВМРО, без никаква подкрепа от България или от други балкански държави", казва пред вестника историкът Александър Стойчев.

Той посочва, че общото честване на най-големия македонски празник с България е акт, който противоречи на историческите факти. Нито една балканска държава, включително България, не е подкрепила македонските революционери в тяхната борба за самобитност, за собствена държава. Напротив - историческите данни доказват противното - че през януари 1903 г. България е забранила на своите полицейски и военни структури по какъвто и да било начин да подкрепят македонската революционна борба, т.е. подготовката за въстание, каквото се е знаело, че предстои през 1903 г., твърди Стойчев пред "Вечер".

Друг голям вестник в западната ни съседка – "Република", пише, че Зоран Заев е ударил директно по македонската история с това, че е поканил премиера на България Бойко Борисов заедно да честват Илинден в Македония.

"Това своеобразно предателство спрямо Македония все пак е било скъпо платено, а подаряването на нашата история на България не е единственото, което Заев трябва да даде за получените средства", пише "Република".

"Цената, която Заев ще трябва да плати за средствата, които е получил в кампанията, не е никак малка. Според някои информации, освен историческото предателство, което Заев прави в момента, следващото трябва да бъде влизането на българската нация в преамбюла на конституцията и даване на търгове на български компании в Македония", пише "Република"
, цитиран от БТА.

Вестникът твърди, че Зоран Заев е дал на българите компакт диск с разговори на македонското държавно ръководство, в които се разкриват информации за политиката на Македония към България и договора за сътрудничество с България. 


"Онова, което Заев дължи на България, ще се плаща от целия македонски народ", пише "Република".

Вестникът пише още, че гражданите на Македония са разочаровани и гневни от отношението на премиера Заев, който усмихнат се е снимал край паметника на "българския" цар Самуил, а неговата партия иска да разруши паметника на Самуил в Скопие.



Няма коментари:

Публикуване на коментар