Зима

Зима
Пролет

13 юни 2017 г.

Тереза Мей: Аз ви вкарах в тази каша, и аз съм тази, която ще ви извадя от нея

Премиерът на Великобритания и лидер на консерваторите Тереза Мей се извини на съпартийците си, които са изгубили депутатските си места след загубата на предсрочните избори.

На среща с представители на партията си тя обяви, че ще остане министър-председател дотогава, докато те искат тя да бъде на този пост. 


Никой от съпартийците й обаче не е настоял за оттеглянето й.

Вчера Мей се изправи пред членовете на т.нар. Комитет 1922, в който влизат депутатите консерватори, които не участват в правителството. Въпреки недоволството от представянето на партията на изборите Мей бе посрещната радушно в началото на срещата.

Пред консерваторите Тереза Мей казала: "Аз съм човекът, който ви вкара в тази каша, и аз съм тази, която ще ви извадя от нея", разказа след срещата един от депутатите.

Според разказите на друг депутат, цитиран от "Гардиън", Мей е уверила депутатите, че ще остане на поста си толкова, колкото те преценят, че е необходимо. Била е загрижена за консерваторите, които са изгубили местата си, защото не са били преизбрани, извинила се е и няколко пъти е помолила да й простят.

Депутати, които по традиция запазват анонимност, когато говорят за подобни срещи, заявиха, че не са се чули гласове на несъгласие и разкол и че в партията няма настроения за избор на нов лидер.

Мей обяви предсрочни избори с надеждата съществено да укрепи позициите на партията си в долната камара на парламента, за да може по-уверено да води преговорите за излизане от ЕС, припомня Reuters. Вместо това консерваторите се представиха по-зле, отколкото се предполагаше.

Торите изгубиха мнозинството си и сега трябва да разчитат в парламента на подкрепата на северноирландските юнионисти. Днес се очаква Мей да се срещне в Лондон с лидерката им Арлийн Фостър.



Няма коментари:

Публикуване на коментар