Зима

Зима
Пролет

29 юни 2017 г.

Признаха за виновни петима чеченци за убийството на Борис Немцов

Заур Дадаев и съучастницита му са приели поръчка да убият Немцов срещу възнаграждение не по-малко от 15 млн. рубли
 
Московският окръжен военен съд призна днес за виновни обвиняемите за убийството на опозиционера Борис Немцов. 

Сред осъдените е и соченият за физически убиец на Немцов - чеченецът Заур Дадаев. 

За виновни са признати общо петима души, като всички според съда са взели участие в убийството. Дадаев е обявен за виновен от 10 съдебни заседатели, а двама са решили, че той е невинен. Борис Немцов беше застрелян на 27 февруари 2015 г. в центъра на Москва.

Обвиняеми за смъртта му са Заур Дадаев, Анзор и Шадид Губашеви, Тамерлан Ескерханов и Хамзат Бахаев. Според разследването Хамзат Бахаев е снабдявал съучастниците си с информация и е трябвало да ги укрие след убийството. Тамерлан Ескерханов следил за маршрута на Немцов. 


Съдът сметна за доказано, че в края на септември 2014 г. Заур Дадаев и съучастницита му са приели поръчка да убият Немцов срещу възнаграждение не по-малко от 15 млн. рубли.

Разследването за поръчителя на убийството на Немцов продължава. Според следствието това е Руслан Мухудинов, който е обявен за международно издирване през ноември 2015 г. Мухудинов е приятел и бивш шофьор на зам.-командира на батальона "Север" Руслан Геремеев.

Съдът реши, че петимата - Дадаев, Анзор и Шадид Губашеви, Тамерлан Ескерханов и Хамзат Бахаев, не заслужават снизхождение. В зависимост от степента си на участие в престъплението те може да бъдат осъдени на продължителни срокове затвор, включително доживотен.

Следващата седмица съдът ще обяви наказанието за осъдените за убийството.

Борис Немцов

Няма коментари:

Публикуване на коментар