Зима

Зима
Пролет

23 юни 2017 г.

Съзирам душата на Брендо

Никой не знае пълната истина за него, дори небето, което гледа отгоре...
 
Говори ми тихо и никой няма да ни чуе
Само аз и ти изживяваме такава любов.
Никой не знае истината,
дори небето, което ни гледа отгоре.


Така се пее в песента на Джани Моранди в култовия филм „Кръстникът“. По-голяма любов никога не е съществувала и така ще бъде винаги, се казва още в песента. 


Когато спряганият за кокаинов крал Евелин Банев-Брендо написа романа си "Съзирам душата на България", вдъхновен от престоя му зад решетките, аз съзрях неговата душа. Неговата емоционалност и вкус към живота. Но окончателно се убедих, че никой не знае пълната истина за него, дори небето, което гледа отгоре. 

„Имал съм и други тежки периоди в живота си, но времето в затвора не може да бъде сравнено с нито един от тях. Когато човек загуби свободата си, разбира, че тя е една от най-големите ценности. През този период отхвърлих отчаянието, опровергах озлоблението, прецених за излишно да споделя дори, че не съм извършил нищо нередно. Вместо това избрах да напиша своето послание към тези, които искат да променят живота си и да се чувстват освободени, удовлетворени и щастливи. Тази книга се роди в затвора, защото любовта към живота не може да бъде лишена от свобода“, написа в книгата си Брендо.

Същият този човек, който вече окончателно е осъден в Румъния на 10,5 г. затвор за трафик на 51 кг кокаин. Задочно, защото нашият съд отказа да го предаде, въпреки че властите в Букурещ още през 2013 г. го поискаха, за да го изправят пред съда. Тогава Софийският градски съд поиска допълнителна информация по случая, за да се произнесе по Европейската заповед за арест на Банев, поиска да се изясни кой ще плаща масрафа по транспортирането му и за колко време го искат, защото го съдим и у нас. Отговор от Румъния не дойде и нашата Темида отряза северните съседи. Те така и не видяха широката ведра усмивка на Банев, когато се явява в съдебна зала. Осъдиха го задочно и вероятно сега ще го искат да лежи в затвор, но... делото срещу него у нас за пране на пари от наркотрафик още се точи – за престъпление от 2005 г. 12 г. правосъдие, та чак да ти се завие свят. То не беше връщане на делото два пъти от Върховния касационен съд. То не бяха видеоконферентни връзки, те не бяха разпити на финансисти, то не е бе мотаене. И чак през март тази година Софийският апелативен съд даде 6 г. затвор на Брендо, брат му отнесе 3 години, а уж бившата му жена и балдъзата бяха оправдани. Сега отново има думата Върховният касационен съд. Кога ще се произнесе, никой не знае. И Италия се точи на Банев с неприключило още дело, но той е много „по-младо“ от българското. А румънците го опраскаха за 3-4 години.

„Аз пък не мисля, че ще се изложа, ако прочета книгата на Брендо и ще я прочета! Защото смятам, че хората с такова влияние, независимо в каква сфера и навярно точно заради конкретната сфера, която контролират, заслужават внимание. Дали съдържанието ще ми хареса, ще ме информира, ще ме обогати, дали ще "съзра душата на България" е съвсем друг въпрос, но мисля, че си заслужава да се прочете какво има да каже този "автор", написа читател в сайта на издателската къща. 


И е прав – Банев е човек-загадка. Загадка е и кога ще го застигне родното правосъдие.



Мария Кадийска, "Монитор"

Няма коментари:

Публикуване на коментар