Зима

Зима
Пролет

3 юни 2017 г.

Екатерина Захариева: Президентът Путин би бил добре дошъл догодина в България

"Страната ни е не е поемала военни или политически ангажименти към иракски Кюрдистан."
 
"Официална покана към Владимир Путин за 140-та годишнина от Освобождението, доколкото аз знам, президентът Радев все още не е отправил, защото той каза, че ще го покани. Но, пак доколкото знам, комитетът, който се занимава с организацията, е отправил предложение той да бъде поканен. Официална покана все още няма". 

Така вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева отговори на въпроса на водещия на "Седмицата" на Дарик дали има покана към руския президент да участва в тържествата.

На прекия въпрос на водещия Кирил Вълчев иска ли българското правителство руският държавен глава да дойде в България, тя отговори:

"Да, за мен колкото повече президенти и премиери идват у нас, е добре за България. Да, президентът Путин би бил добре дошъл догодина във България. Дали ще е точно на 3 март, няма значение".

По повод думите на президента Путин за азбуката, която дошла от македонските земи, тя изрази мнение, че трябва да приемем спокойно обяснението на руската страна, че става въпрос за географско, а не за историческо понятие.

"Историята не трябва да се използва в политиката", категорична бе Захариева.

"България традиционно има добри отношения с иракски Кюрдистан, но страната ни е не е поемала военни или политически ангажименти към автономната област", министър Захариева. 


Думите й са в отговор на изявление на депутата от БСП Елена Йончева, която инициира питане към премиера Бойко Борисов за срещата му с държавния глава на Иракски Кюрдистан Масуд Барзани миналата седмица. Журналистката обяви, че е научила за срещата от нейни иракски колеги и липсата на информация пред българските медии, според нея, будело съмнение.

"Ако е вярна информацията в техните медии, че се е говорило за предоставяне на военна помощ от наша страна, че са водени разговори за признаване на референдума, обществеността трябва да знае, трябва да бъде информирано Народното събрание и да има дебати", посочи вчера депутатът.

Екатерина Захариева посочи, че България поддържа добри отношения с иракски Кюрдистан, дори страната ни има търговско представителство там. Провеждани са срещи и с редица техни министри по въпроси, свързани с икономиката, земеделието и туризма.

"Миналата година през май е заседавал Съветът на външните министри в Европейския съюз. България също е имала свой представител. Всички заедно са изготвили заключение за ситуацията в Ирак. То сочи, че се подкрепя единен Ирак и усилията на правителството за реформи. Счита се още, че провеждането на референдум за Кюрдистан е вътрешна позиция на Ирак. България не е взимала никакво друго отношение по темата и няма как да се намесва в такъв вътрешен въпрос", категорична бе Екатерина Захариева. 


"Каквото и да пита Елена Йончева, няма как да кажем, че нещо се е случило, при положение, че не е така", добави в заключение тя.


Няма коментари:

Публикуване на коментар