Зима

Зима
Пролет

27 юни 2017 г.

Акад. Георги Марков: Откъде ги намират такива безродници!

"Не може вицепремиер и външен министър да казва, че признаваме македонския език. Ние сме признали държавата. Не сме признали нация, не сме признали език."
 
Бурни спорове се завихриха, след като Екатерина Захариева, която е вицепремиер и външен министър, от ефира на национална телевизия обяви, че ние сме признали македонския език, защото сме признали и държавата Македония. 

С тази си думи тя породи вълна от недоволство и гневни коментари.

"Това са безродници. Тежка дума, но е така. От къде ги намират, сякаш от калъп ги вадят", е коментарът на акад. Георги Марков пред агенция ПИК по повод подготовката на външния ни министър по темата за Македония.

Според него, правителството на Бойко Борисов трябва да следва линията от времето на Иван Костов: 


"Когато беше подписано споразумението при правителството на Иван Костов имаше спор и се реши, че договорът ще се подпише на езиците, признати от съответната Конституция. Изобщо не се спомена македонски език. Сега трябва да вземат примера. През 1998-а Любчо Георгиевски беше в София. Имаше спор как да стане и така се реши. Без да се споменава македонският език".

Акад. Марков е особено остър по отношение професионалната подготовка на външния ни министър Екатерина Захариева по темата за Македония: 


"Откъде ги измъкват такива. Имаме добри дипломати от кариерата. Да сложат подготвени хора, а не такива от разни фондации. За съжаление това са едни чиновници, някои от тях свързани с определени фондации. Те влизат чрез някаква номенклатура и изобщо не ги интересуват националните интереси на държавата. Не може вицепремиер и външен министър да казва, че признаваме македонския език. Ние сме признали държавата. Не сме признали нация, не сме признали език. Нека да прочете тази Захариева… Тя е от екипа на Плевнелиев. А той пък е роден в Гоце Делчев и нито веднъж не посети Македония по време на мандата си."

Акад. Марков дава и съвет на министър Захариева: "Нека да се подготви малко!". 

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар