Зима

Зима
Пролет

13 юни 2017 г.

Бойко Борисов: Турция полага огромни усилия да задържа бежанците

"Европа е нашето европейско семейство, Турция – нашият европейски съсед."
 
"В момента се радваме на нисък натиск на бежанския поток, но това се дължи на споразумението между Турция и ЕС и това, че Турция полага огромни усилия да задържа бежанците в тези зони за сигурност, близко до конфликтите."

Това заяви премиерът Бойко Борисов по време на брифинг след срещата с турския му колега Бенали Йълдъръм, съобщава "Фокус".

„Действително, болшинството от държавите в Европа минаха през избори, в Турция беше референдума, у нас имаше избори. Много пъти се преминаха границите на добрия тон в изказванията, във всички посоки. Надяваме се, вече в по-спокойна обстановка, да се възвърне добрият тон, толерантността, защото нека си спомним за огромния натиск на бежанския поток, който беше върху нашите граници. Спомням си нощи, в които сме разговаряли с турската страна, за да направи необходимото и да ни помогне да опазим границата на България“, посочи Бойко Борисов.

По думите му това е важно, защото нашата граница е граница и на Европейския съюз. 


„Разбира се, след Берлин и Париж, Анкара има своя знак. България е на границата между Европа и Азия. Европа е нашето европейско семейство, Турция – нашият европейски съсед. Най-голям съсед. Ние трябва да положим усилия, особено през предстоящото председателство на България на Съвета на ЕС, с редица регионални и други мероприятия, действия, да се опитаме да нормализираме отношенията между ЕС и Турция. Нас пряко ни касае, защото това касае митническия съюз, Черноморското сътрудничество, огромните инвестиции, които Турция има в България“, подчерта премиерът.

„Аз съм убеден, че с всеобщи усилия, може да нормализираме този процес. Разбира се, ще разговарям и с президента Ердоган сега, ще чуя какво мисли, но с колегата Йълдъръм, по всички теми, намерихме доста добро сближаване“, допълни още той. За пример Бойко Борисов даде енергийните проекти. 


„Знаете, че след като се прекрои газовата карта с „Турски поток“, транзитът през Украйна за Турция, който минава през България, най-вероятно ще спре. Тогава газопреносната система на България ще стане излишна. Ние не можем да допуснем това“, коментира още Борисов.
 

Няма коментари:

Публикуване на коментар