Зима

Зима
Пролет

24 юни 2017 г.

Ода за децибела

Шумът в Слънчев бряг гони 75 децибела

Главата ви боли, вие ви се свят, нервни и стресирани сте, кръвното ви рязко се покачва, стяга ви сърцето, концентрацията ви хич я няма, не ви стига въздух, променя се нивото на липидите (мазнините в кръвта), а това води и до коронарни болести. 

Симптомите наподобяват от панически атаки до инфаркт. Причинител на целия този болестотворен букет е шумът.

Оказва се, че шумът в Слънчев бряг гони 75 децибела. Само за сравнение – грохотът от реактивните двигатели варира от 80 до 110 децибела, което означава, че в оборотния БГ курорт е почти като на световно летище.

Тътенът, както много добре знаем, е от дискотеките и заведенията, които пускат музиката на MAX, смятайки че точно и единствено това е начинът за привличане клиенти. Бармани пък твърдят, че дори и да нямало музика хората така пеели и викали, че надвиквали позволените децибели. 


„Не можем да ги изгоним“, оправдават се собственици на заведения. Курортът бил създаден да весели хората, които не идвали за спокойни разходки по крайбрежието. Тогава съвсем логичен е въпросът, защо на ходенето на море му викат почивка, а не надсвирване, надвикване, надпяване и т.н. Да си стоим в София. Предлагам една почивка на „Цариградско шосе“. Това е едно от най-шумните места в столицата, където нивото на тътена достига до 70 децибела през деня и което с цели 5 децибела по-ниско от това на Слънчака.

За да станат по-ясни вредите от високия шумов фон, е добре да се знае, че ние сме изложени на шум от раждането си - като се започне с онзи, който се счита за нормален, като шумоленето на листа в гората (20 децибела) или тих глас (40 dB) и нормален звук на телевизор (60 dB), но и тътен като от гръмотевица (120 dB) или от уличното движение (90 dB), които представляват акустична травма, тъй като са с интензивност над 80 dB. Всички тези обяснения са като илюстрация на научно доказания факт е, че шум, по-силен от 60 децибела, може да бъде опасен за здравето.

Експерти от Университетския център в Берлин изследвали над 4000 пациенти, хоспитализирани с признаци на остър сърдечен инфаркт и установили, че 50% от мъжете и 30% от жените с тази диагноза били изложени продължително време на шум. За нас, българите обаче, явно това е последна грижа. След като проявяваме такава търпимост и към данданията на морето, и към грохота от ревещите мотори из улиците, и от рязаните ауспуси на тарикатите.

Но да не бъдем толкова черногледи. Родни туроператори твърдят, че в Слънчев бряг имало и спокойни места. Има спокойни места и из големите градове сигурно. Пожелаваме ви да ги намерите. 


А ако не успеете, има едно евтино и лесно достъпна средство срещу високите децибели – тапите за уши.


Петя Бахарова, "Монитор"

Няма коментари:

Публикуване на коментар