Зима

Зима
Пролет

7 юни 2017 г.

Борисов: Германия и Франция ще окажат необходимото, за да помогнат на народите от Балканите

България ще посредничи за нормализирането на отношенията между ЕС и Турция.

Такъв ангажимент пое българският премиер по време на срещата си в Берлин с германския канцлер Ангела Меркел, съобщи бТВ.

Германското правителство реши да изтегли военните си от базата на НАТО в Инджирлик, Турция в Йордания. Причината са обтегнатите отношения между двете страни и забраната на турските власти да допуснат германски политици и министри до базата.

"Запознах канцлера и нейния екип с енергийните проекти, на какъв етап са, какви перспективи и възможности дава европейският газов хъб „Балкан”, така че всичко да е съобразено с европейските директиви и правила, и мисля, че и в това отношение получихме необходимата подкрепа", каза на съвместна пресконференция с канцлера Ангела Меркел премиерът Бойко Борисов.

"Моторите на ЕС – Германия и Франция, ще окажат необходимото, за да помогнат на народите от Балканите. Това е важно, защото, както и канцлерът Меркел каза – много стратегически играчи, много сфери на влияние, а Балканите са си Европа, да, малко по-встрани, но всички бели досега са ставали от Балканите. Така че да положим огромни усилия и да се възползваме от председателството по тази тема", допълни той.

"На мен ми се иска много да дадем перспектива на хората, на обикновения човек, който живее на Балканите, не на елитите, а на обикновения човек – да има перспектива, че ще бъде в Европейския съюз, ще бъде свободен гражданин, който да може да пътува, да се възползва от тази радост, от тази привилегия, свобода, която ни дава членството в ЕС. Така че ще имаме време, когато се определят и приоритетите, Германия ще ни помага", каза още Борисов.

Министър-председателят беше посрещнат с военни почести тъй като това е първото му официално посещение в Берлин, откакто е премиер за трети път. Именно заради  това Меркел го определи като "куражлия", а избора му като "феноменален".

И двете страни са на мнение, че държавите от Западните Балкани трябва да бъдат подкрепяни и окуражавани, за да се интегрират към Евросъюза. Затова Борисов предлага европейски паспорти за гражданите им.



Няма коментари:

Публикуване на коментар