Пролет

Пролет

24 юли 2017 г.

Откриха нацистки кораб с 4 т злато край Исландия

Златото, чиято стойност надвишава 100 милиона лири, откривателите смятат, че им принадлежи
 
Служители на британската компания "Адвансд марин сървисиз" откриха край бреговете на Исландия сандък със злато на потънал германски кораб от началото на Втората световна война, пише в. "Сън".

В сандъка, открит в пощенското помещение на товарния кораб "Минден", може да се намират до 4 тона злато, за което се смята, че е било превозвано от Южна Америка за Германия.

Компанията, която твърди, че находките принадлежат на открилия ги, иска да отнесе златото във Великобритания и е поискала от исландското правителство разрешение да пробие дупка в корпуса на кораба и да вдигне сандъка на повърхността.

Очаква се исландски служители да дадат становище чия собственост е златото, което се намира в Атлантическия океан на 190 км (120 мили) югоизточно от Исландия.


Златото, чиято стойност надвишава 100 милиона лири (около 130 млн. долара), откривателите смятат, че им принадлежи.

През пролетта Рейкявик изрази тревога от несанкционираните действия на британците в исландски териториални води.

Корабът "Минден" е потеглил от Бразилия на 6 септември 1939 г., дни след избухването на Втората световна война. Смята се, че златото е било доставено от сътрудници на "Banco Germanico", дъщерно подразделение на Германската дрезденска банка.

На 24 септември същата година корабът е забелязан от британските крайцери "Дънидин" и "Калипсо".

По заповед на Адолф Хитлер капитанът на "Минден" го потапя, вместо да позволи товарът му да бъде конфискуван. Екипажът е спасен от кораба "Дънидин", който го отвежда в британска военна база.

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар