Зима

Зима
Пролет

30 юли 2017 г.

Проф. Николай Михайлов: Хората загубиха идеята, че страданието има смисъл

"Насилието, което наблюдавахме през изминалата седмица, издава почерка на съвършено разпасания човек. Той е прикрит под обща мода на бръсната глава и татуировките."
 
Така анализира агресията, на която ставаме свидетели всеки ден психиатърът проф. Николай Михайлов пред Нова тв.

"Този, който има тенденция към агресивно поведение, няма въведено в него усещане, че е под знака на държава и закон. Инстинктивният човек изчислява много добре шансовете си да оцелее при фриволно поведение. А всеки човек от този тип е и артист. Работи с насилието като с художествено средство, той се реализира през него. Консумира големи нарцистични наслаждения от това, че е разбил главата на някого”, каза бившият депутат от ДСБ.

"Удачен е въпросът дали се връщат мутренските години. Стилистически тези хора, които създават това усещане, станаха законодатели на новата мода", припомни специалистът.

Проф. Михайлов направи психологическа картина на депутата Живко Мартинов, който стана известен с аферата със суджука. 


"Живко – този човечец изглежда уплашен.  В почерка  му няма нищо извънредно. Това прави провинцията като цяло, която се отчита пред регионалните сили. Смешно е обаче, че е използван суджукът."

По отношение на снимките на президента Радев, на които той е с къси панталони и бос, специалистът заяви: "Това е опит на политическите мъже да слязат при населението. Това е рисковано, тъй като има стъпка на границата на комичното. Борисов влезе с този маниер в политиката. Радев е генерал и е ако го е направил вече, да не го повтаря."

Проф. Михайлов обрисува и как се чувства детето. "То е ранен емигрант, в ръцете са му връчени устройства, с които то е много по-интимно близо. Децата са самотни, склонни са към ексцес."

"Религията на успеха е новата религия. Хората загубиха идеята, че страданието има смисъл. Това прави човек потребител. Щастието е преодолимо с външни средства. За болката има аналгетик. Услугата да бъдеш обезболезнен може да бъде купена.

Да се преодолее това, ще помогне връщането към началата, които осмислят живота. Задаването на класическите въпроси – що е вяра, надежда... Винаги има надежда, при условие че борбата продължава. Че човек задава въпроси, които го тревожат, значи, че е жив", допълни проф. Михайлов.



Няма коментари:

Публикуване на коментар