Зима

Зима
Пролет

31 юли 2017 г.

Четвърти километър

Из делниците на един луд (24-28 юли)

Понеделник, 24 юли

Депутатът Суджуков напуснал парламента. Напълно доброволно и по препоръка на премиера. Поради което Цецерон му изказа благодарност: “Искам да благодаря на Живко Мартинов за неговото волеизявление да напусне парламента, за да не пречи нито на разследването и преди всичко – да не се руши авторитетът на партия ГЕРБ и на министър-председателя Борисов. Всеки допуска грешки в живота си, но въпросът е да имаш силата да излезеш от дадена сложна ситуация…”

„Всеки допуска грешки“… Тоя ги допускал от 2011 г., когато оглавил структурата, та до 2017 г. То даже не са и грешки, ами направо престъпления.

От бТВ се срещнали с бизнесмена, който в Добрич бил известен като „личния колбасар на Борисов“.  През 2011 г. Мартинов го посещава и му обяснява некои положения: „Убеди ме, че съм в някакъв списък, който трябва да си плащаме, да финансираме партията. Иначе имаше и думите: “ще ви съсипя бизнеса, приключва мача за вас и т.н.”

„И искаше суджукът да бъде направен по определена рецепта, защото е за еди кой си, ако не му харесал, после всички сме умрели…“



Човекът давал, докато можал, но по едно време му дошло нанагорно и отказал. И Мартинов си изпълнил обещанията – пратил му НАП: „Написаха ни актове и направо ни разбиха. Приключих с бизнеса. Хората, които работиха във фирмата останаха на улицата и това е”. И нямало на кого да се оплаче, понеже в Добрич нема арменски поп. А Мартинов контролирал всички други институции.

Както каза Цацаров, нито един от тези суджуци не е стигнал до премиера. Но дори и да беше стигнал, щеше да е без значение. В петък премиерът ще обясни: „Имам високо кръвно, аз суджук не ям! Всеки, който ме познава, знае… Моето име не е свързано по никакъв начин… Когато съм разбрал, на мига сме… го дали на прокурорите.”

Късно разбрал… Ама берекет версин, щото можеше и изобщо да не разбере. Знаете ли на колко други места по родината стават такива свинщини и той още не е разбрал?

Иване, знаеш ли, че жена ти е травестит? Да. Ама казвайте ги тия работи, бе… Та, братя, казвайте му, бе!

С дата 5 август 2015, някъде по времето, когато се съсипва бизнесът на колбасаря, кореспондентът на „Дарик“ в Добрич предава: „Директорът на офиса на НАП в Добрич Димитър Димитров разписа Хартата на клиента и запозна служителите със съдържанието, принципите и ценностите, заложени в нея. Хартата обещава на гражданите и фирмите справедливо и честно отношение…“

Харта?! Мамка ви лицемерна!

Явно цялото ръководство на ГЕРБ в Добрич е било в кюпа, защото няма кой да оглави местната организация. Цветанов турил вицеадмирал Пламен Милушев, който обаче не е член на партията. И става малко като по закона за етажната собственост (Чл. 19, ал. 8), не е задължително домоуправителят да е от входа…

Те ти, булка, Спасовден… Активист на патриотите в канал за имигранти! Всъщност, знаете ли откъде идва този израз? Има няколко хипотези за етимологията му. Една от тях е разказана във „Фолклорен еротикон“  на Флорентина Бадаланова. За една мома с голяма „кукуля“ и един овчерин, който си го мятал като мост през Дунава, та да минат овцете. Но не отива нам да разказваме такива разпасани истории. Нам стига да кажем поуката – щом си го търсиш, все някога си го намираш.

При хайка на полицията за нелегални имигранти в мрежата попаднала шефката на структурата на партията на Валери Симеонов в Костинброд Анелия Велева, кандидат за депутат от НФСБ на последните парламентарни избори.

Разбира се, Валери Симеонов и НФСБ нямат нищо общо, партията осъжда остро подобни криминални деяния.



Както сполучливо се изрази колегата Даниел Смилов, нито един суджук не е достигнал до Борисов и нито един бежанец – до Валери Симеонов. А след малко ще можем да добавим: и нито един стек цигари до Първанов.

Вторник, 25 юли

Шефът на АБЧ Петър Харалампиев вика, че след 1989 г. между 2.7 и 3.5 млн. българи са емигрирали. В момента само в страните от ЕС учат около 30 хил. български студенти. А зам.-министърът на труда Султанка Петрова, отговорна за демографска политика, допълва, че от всички тях едва 20-30 се завръщат у нас.

С една дума билетът в 99.99% от случаите е one way ticket… never coming back.

Според Султанка имало два начина да възродим родината: “Единият е да възвърнем българските ценности, традиции и култура. Вторият е чрез разработване на регионални демографски политики за решаването на проблемите във всеки един регион на България.”

Ценности, традиции, програми, дрън-дрън… Както би казал бай Захари, лаф олсун, дай малко суджук!

Шефът на БСК Божидар Данев вика: „Сривът на инвестициите е вследствие на липсата на квалифицирана работна ръка, умения и хора, които спазват технологичната дисциплина. Възпитаваме търтеи, които непрекъснато искат без да дават.“

Ех, господа-другари! Оня, изпод чийто шинел сте излезли всичките, казваше: „Ако плащаш с фъстъци – получаваш маймуни.“ Да, да, др. Живков го казваше! И после пускаше банани…

На вниманието на… А, бе, на който се интересува. Не искаме да влизаме в етнически некоректен дискурс… Това, че изядоха лебедите на английската кралица не доказва, че и у нас така ще стане. Времената се менят. Вероятно и хората.

Та ще съобщим новината съвсем неутрално и безадресно, на който му е на късмет. На 27 юли в Борисовата градина, в реставрираното Патешко езеро, ще бъдат пуснати живи патета.

На мястото на общината бих опитал първо с гумени и, ако оцелеят, тогава да се пуснат и истински.

И за да видите, че съм наистина неутрален, ще съобщя още нещо, което със сигурност не засяга неспоменатият етнос. В Борисовата ще се осекат и малко дърва. А това тях не ги засяга, защото сега е разгарът на лятото, и, както е известно, те не събират дърва през лятото. Тоя проблем никога не стои на вниманието им преди 1-ви декември и то само ако е застудяло. Те работят по системата кан-бан – никакви складови наличности. Писал сме за това, да не се повтаряме…

Градските власти в румънската столица Букурещ ще раздадат 5000 ваучера по 500 леи (110 евро) за покупката на велосипеди или електрически тротинетки. Така се прави, г-жа Фандъкова!

Ама пък, от друга страна, Фандъкова не е виновна, че на Бойко приятелите са тъпи и крадат по старомодния начин. Та нима ако некой от Котараците внесе 5 хил. електрически тротинетки общината ще откаже да направи една програма?

Ама не, тия са като оня китаец, за който скоро не сме ви казвал, който за пръв път ял свинско печено когато му се запалила кочината. И оттогава, колчем му се прияждало свинско печено, все си палел кочината.

Прости момчета, какво да ви кажа… И момичета, де. Гледайте какво написа във ФБ Лилето. Човек с вишо, че и магистратура!



В обща декларация „Нова република“, “Да, България”, Зелените и БЗНС призоваха своите симпатизанти и “гражданите, които искат радикална съдебна реформа”, да се готвят за масови протести.

Тая квадрига направила нещо като следизборна коалиция, пост коитос, ако мога така да се изразя, без да обидя пуританите. Вместо да се отдадат на заслужена post-coital tristesse, те пак се възбуждат…

Тия господа, които заради глупост и тънки сметки сега гледат парламента изпод опашката на Коня, си въобразяват, че ние седим върху мешката и само чакаме откъде ще свирне тръбата, за да се стечем под знамената на некой Христо, на некой Радан, на некой зелен или оранжев. Защото ние друга работа и цел в живота, освен да правим масовка на въпросните господа, нямаме.

Не, господа! Тъжно ми е да го кажа, но вие се оказахте сляп клон в партийно-политическата еволюция. Турихте егото си над интересите на онези 250-300 хил. избиратели, които ви дадоха още един шанс. Има една дума – Илунга (ilunga) – на езика чилуба, който се говори в Югоизточно Конго. На български се превежда като веднъж стомна за вода, втори път… на третия път със стомната по кратуната.

Вчера в центъра на София посред бял ден неизвестни мъже с качулки пребиха нотариус Валентина Механджийска и дъщеря й. Което даде повод на някои приятели във Фейсбук, например Роман Рачков, да допуснат, че започва съдебната реформа. Но това е доста прибързано съждение. Днес, пак посред бял ден и пак в центъра на София, неизвестни мъже без качулки, пребиха журналиста от БНТ Иво Никодимов. С една дума, асортиментът се разширява. Включват се и нови професии, освен лекарите, които ги бият ката ден и станаха банални вече.

През 2003 г. пребиха двама митничари. То ги преби трети митничар, ама случаят послужи на Милен Велчев да поиска митничарите да се вкарат в НК като защитен вид. И тогава ние предложихме нещо много разумно, което, ако се беше приело, въпросът щеше да е решен веднъж и завинаги. Предложихме да влезем в НК по професии – за побой над даскал толкова и толкова, на журналист – толкова, на доктор, на депутат… (Те депутатите още не ги бият, но нека се предвиди овреме.) Така ще е най-справедливо. Щото сега ни бият без оглед на ценз и професионална подготовка, малко на късмет. А ако НК ни вземе под крилото си, бандитите бая ще се замислят. Първо ще питат и после ще бият.”

Така де, не сме ли бил прав?

Турция сменя посланика си в София Сюлейман Гьокче, понеже Борисов се оплака на султана, че много ни се бъркал в къщните работи. На негово място идва некой си друг, чието име ще запомним, ако се наложи. Гьокче го пращат в Гватемала. Защо в Гватемала ли? Защото няма по-далече…

Сряда, 26 юли

Полицията спряла за рутинна проверка край Враца автомобил „Кия“, собственост на семейство Борис и Гергана Русинови. В колата са намерени 10 стека цигари без бандерол. Кокошкарска работа. Обаче съпругата Гергана Русинова е общински лидер на АБВ във Враца. И предвид на високото си обществено положение направила опит да предотврати проверката. Не се съобщава с какви думи, но предполагам, че с дежурните за случая: „Знаеш ли коя съм аз…“. Обаче те я знаели, а още повече знаели мъж ѝ. Щото не му било сефте да го хващат с цигари без бандерол.

Суджуци, канали за имигранти, цигари… Докато ние честните хора, относително честни, си седим отстрани и гнусливо отказваме да участваме в политическата мръсотия, тя става още по-гъста. Към нея се ориентират главно, а може би и единствено, хора, които търсят начин да правят пари. Или други, които са намерили начина, но им трябва малко защита и имунитет. И тук-там по некой кариерист, което обаче не значи, че е безсребреник.

Безсребреници изобщо няма. Църковната история твърди, че някога е имало едни св. Безсребреници Козма и Дамян, които почитаме на 1 юли. Те лекували хората безплатно. Макар че, ако се позамисли човек, не е било баш безплатно. Искали от пациента да приеме правата вяра. Демек, пак същото. Ако колбасарчето беше приело правата вяра овреме, щеше да му се даде, немаше да му се вземе…

„Свети безсребърници и чудотворци, помилвайте нашата немощ,

даром получихте, даром давайте и нам.“ (Тропар на безсребърници, глас 8.)


„БСП написа закон с кухи мерки за възрастните“, съобщава/коментира „Сега“. В законопроекта под възрастни не се разбира пенсии, а хора над 60 г. Тоест, обхваща и някои трудещи се. Единственият дребен недостатък на проекта, пишат колегите, е, че пропуска да съобщи откъде ще се вземат паретата.

Но това не пречи щедро да се обещават. И червените обещават добавки за транспорт, за лекарства, за наеми, за социална интеграция и квалификация… Предлагат още да се създаде социална услуга “приемна грижа” за самотни възрастни хора, по подобие на приемните семейства за деца.

С тези си предложения левелерите лъжат вече няколко поколения пенсии. Повечето от първите излъгани не са вече между живите.

«Из делниците на един луд», 4 август 2008 г.: «Ало, пенсиите! А честито! Предвид на това, че 2009 г. е изборна, социалистите са осъзнали социалната си природа… И са ви приготвили комплект мерки… Предвиждат възможност за отглеждането ви в приемни семейства, редовно ходене на курорт, посещение на клубове, дневни и рехабилитационни центрове, безплатни мобилни телефони… Дали да не си взема една пенсия за домашен любимец. Пък може и чифт да си взема… Ако излязат свестни, може и мен да ме поканят на море. Така де, нали и там трябва някой да ги гледа…»

През 2013 г. вестниците писаха: “БСП с акция: Осинови пенсионер”. Приемните „родители” с трудов договор с държавата и плата от 150% от минималната заплата. В договора ще се фиксира каква жилищна площ и каква храна трябва да бъдат осигурени на осиновения пенсионер.

И така, с различни вариации, вече десет години търкалят тоя законопроект.

И понеже говорим за комунисти, та да ви кажа едно мое откритие. „Труд“ и Блъсков са най-големите комунисти. От известно време са забранили десния бутон на мишката в сайта си. Нема десен бутон, не работи, само ляв. Уж да не ги крадели. Ама кой луд ще краде от „Труд“, бе?!

Чакайте да ви кажа още нещо интересно, дето прочетох наскоро. Във Франция при Стария режим плебеите се движели отдясно на улицата, а аристократите – отляво. След революцията през 1789 г. аристократите вече предпочитали да се смесват с трудещи се, за да не се набиват много на очи. Лявата страна на тротоарите буквално опустяла. Робеспиер узаконява този начин на движение, като нарежда и общественият транспорт да се движи вдясно. След него Наполеон въвежда френските стандарти във всички завладени територии, дори и в Египет.

Имам ви доверие, че ще вникнете в аналогията без да помагам.

Четвъртък, 27 юли


От аукционна къща Nate Sanders съобщават, че продали на търг рисунка на Доналд Тръмп за  $29 200. То не е точно рисунка, а „аматьорска скица“, изобразяваща изглед от Ню Йорк с “Тръмп Тауър” в средата. Направена е с флумастер и е подписана лично от Тръмп. От аукционната къща обясниха цената с това, че от тоя автор са известни само няколко платна.



Наистина е много примитивна. Не може да стъпи на едното кюшенце на картината, нарисувана от Борисов на едно заседание на МС, която Вежди Рашидов направи достояние на българската общественост. Веждито тогава каза, че авторът, демек Борисов, е „голям художник“. Разбира се, не всички приеха думите му на вересия. Яхнаджиев каза, че гайките и болтовете издават девиантно поведение, а от центъра по психично здраве  във ВМА коментираха, че „авторът е човек, който няма особена фантазия…”

Но, ако турим една до друга рисунките на Тръмп и на Борисов, нашият творец изпъква като Леонардо пред селски наивист. Натюрмортът „Болтове и гайки“ вероятно би се продал поне за 100 хил. долара.



От Азербайджан изпратили съдебна поръчка за разпит на вицепремиера Валери Симеонов и депутатите от ПФ Валентин Касабов, Христиан Митев и Димитър Байрактаров (вече независим), пише Терминал 3. През май лани патриотите посетили Армения. Симеонов е награден с Медал на честта за “особени заслуги към защитата на държавността и националните интереси на Република Армения”. На 25 май българската делегация е транспортирана с военен хеликоптер до Нагорни Карабах, където се среща президента на републиката Бако Саакян и с председателя на парламента Ашот Гулиан…

Но не е било само това. По информация на „Терминал 3“ по време на посещението си в Нагорни-Карабах патриотите, вероятно силно почерпени, са били заведени до фронтовата линия и са се забавлявали с бойно въоръжение, пуцали срещу „врага“. Срещу Азербайджан, страна от стратегическо значение за българските и европейските енергийни интереси, основен конкурент на Русия за доставки на газ към Европа.

Да кажа малоумници, но дали ще е достатъчно?

Голям късмет извади Борисов с тоя вицепремиер. На неговия фон дори и той може да изпъкне интелектуално. Мисля, че няма да е пресилено, ако се каже, че при Валери Симеонов хващаме природата на местопрестъплението направо.

Петък, 28 юли

Човекът с анцуга защити човека с потника: “Това ли е важното – важното е, че чакаме президента Макрон. Ще го посрещнем с 60 човека делегация. Работиме в синхрон с президента. Бил бос президентът и по потник – еми, вкъщи си е.”

Който си познае колажа, негов е. Забравих откъде го гепих…

Ама, господин Борисов, той не си е вкъщи, бе! В момента, в който позира за снимка, престава да си е вкъщи и идва в нашите къщи!

Така, както ние го разбираме, президентите нямат домашни дрехи, на тях всичките им са официални. (И не ми показвайте Рейгън по бозав анцуг, Рейгън е американец.) В къщи могат да си седят неглиже, могат, ако ги влече, и чисто голи да си седят с Десито. Но снимат ли се, престават да са си вкъщи.

Да се появи един президент по къси гащи, потник и бос, може да има само две обяснения: простотия или тежък популизъм. На нас поне друго не ни идва на ума. Сега ще му викат Румен Босия (във ФБ вече му викат!) доде е жив.

Но все пак да не забравяме, че в крайна сметка дрехите не правят човека. „Видяхме толкова хора без дрехи на гърба си. Видяхме толкова дрехи без хора вътре в тях…“ (Руми) Параванката например никога не сме го виждали неглиже. И какво?

На вниманието на българския политически елит и специално на вниманието на Борисов. Компютърните специалисти Саймън Макензи от Карнеги Мелон и Харис Азиз от Университета на Нов Южен Уелс са намерили начин за справедливо разделяне на една торта на произволен брой парчета.  Алгоритъмът, който са измислили, се основавал на метода на Селфридж и Конуей, които и да са тия пичове. Най-общо един от играчите, т.нар. „доминиращ“ играч, разрязва тортата на n еднакви парчета, след това останалите играчи ги коригират както им се струва, че е справедливо, и всеки си избира парче. Подробности можете да видите във OFFNews.

Щом може за торта, значи може и за баница, не ли? Несправедливото разпределение на баницата е основната причина за почти всичките ни политически проблеми. Ако например Лилето и Боршош бяха приложили алгоритъма на Макензи и Азиз и бяха разпределили справедливо баницата, нямаше да се стигне до такъв унизителен скандал. И Борисов нямаше да се чуди чия страна да заеме, защото алгоритъмът позволява и той да се включи.

Според нас при работата с хора най-важна е справедливостта. Убеди хората, че действията ти са справедливи и те ще ти вярват и ще те уважават.

Тони Филипов, д-р  Reduta.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар