Зима

Зима
Пролет

9 юли 2017 г.

Мързелът - това е страшна сила!

Помните ли мита за трудолюбивия българин, който ни набиваха редом с партийните лозунги?!
 
И при соца имаше трудолюбиви, но оттам покълна и семката на масовото лентяйство. 

Днес вече всички сме наясно с мащаба на пораженията. Излишно е да ни го илюстрират с поредните данни на Евростат, нито пък националната статистика смее да лъже на едро в тази посока.

Последните данни сочат поредното дъно, в което опира България - изобилието на хора в трудоспособна възраст, които не се трудят. Такива са милион и половина, което е близо една трета от населението в страната. Не се водели нито безработни, нито заети, което означава, че повечето от тях лежат или крадат. Едва 235 000 от тях търсели работа, но две трети от тази бройка са обезкуражени, защото не я намират. А останалите изобщо не желаят да работят по различни причини - имали семейни пречки, учели, боледували, възрастта им напреднала, били инвалиди.

И в развита Европа го има. Но нашата страна е на второ място по краткост на периода, през който работим. Средно българинът работи 32.1 години, европеецът - 35.4 години, а гражданите на Швеция, Холандия и Дания - 41.2 години. А вероятно заемаме първо място по убеждението, че ако ни плащат много, масово ще се втурнем да работим. Но веднага след това класиране сме на второ място откъм подозрението, че това няма да стане.

В държавата на корупцията и управленското беззаконие моделът на успеха е друг - да печелиш много пари, без много да работиш. А ако се налага - да е под формата на забавление. Въобще, трябва да си  кръгъл идиот, за да се трудиш, да създадеш деца, вместо да се забавляваш всекидневно, да пътуваш накъдето ти видят очите, да спортуваш заради купона, да шариш безцелно в интернет, да слушаш музика, да гледаш филми, да се срещаш и да разговаряш с непознати хора на всевъзможни теми без връзка. Но нямащи общо с това, което би могъл да свършиш. Ако болеше, колкото мързеше.

Разбира се, насреща са хората за ругаене - работодателите, които дават ниски заплати и надници.

Но да се върнем към началото - по коя логика е за предпочитане да нямаш никакви доходи, отколкото те да са ниски? И защо, докато не работят срещу доходи, кибиците не вземат да свършат нещо полезно? Например да почистят около блока или да ремонтират входа, за което откакто са се сдобили с апартамент там, все нямат пари. Каква неведома сила ги спира да прекопаят буренясалата градина на село или да отгледат и друго животно освен куче и котка? На кого се сърдят, че висят с часове в задръстванията след поредната катастрофа на магистрала "Тракия", щом като за 80% от тях важи вицът за алпиниста - човек, който рискува живота си, за да отиде там, където няма никаква работа.

По време на протеста на полицаите беше прочетено анонимно мнение на ченге, според което ние, българите, сме един тъжен народ. Така било, понеже пеем песни за "Ушев", плюем го и осмиваме системата, а когато сме в беда, именно "Ушев" е единственият, който може да помогне". Да, ама знаем каква е обикновено ползата от работата на "Ушев", четем как се погажда с мутрите в ъндърграунда и във властта, виждаме как се държи по улиците и знаем кога и с какви екстри се пенсионира.

Асоциацията на индустриалния капитал предлага радикално решение - МВР да бъде закрито и да бъде учредено ново ведомство, което да отговаря за сигурността в страната. Утре можело да бъде късно, бизнесът и работещите по заводите, на строежите и на полето издържали чантаджии с куп привилегии. А България била световен лидер по брой на полицаите на глава от населението. С изключение на някои държави джуджета.

Но е световен лидер и според броя на лилипутите във властта на глава от населението. И те са в трудоспособна възраст. Но отказват категорично да работят, вместо да крадат. То и краденето си е работа, но е извън мита за трудолюбивия българин. Или пък вече не е, защото стана твърде късно...



Огнян Стойчев, Banker.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар