Зима

Зима
Пролет

1 юли 2017 г.

Мирослав Боршош е бил принуден да напусне след демарш на европосланици

Няколко европейски премиери по дипломатичен път са подсказали, че няма да дойдат на заседания в сграда, която се свързва с корупция
 
Изпълнителният директор на НДК Мирослав Боршош е бил принуден да подаде оставка след демарш на еворопейски посланици пред правителството, съобщава Epicenter.bg, като се позовава на дипломатически източници.

Посланици на страни, членки на ЕС, са изразили пред българските власти притесненията си около мегакорупционния скандал, с който се свързва основното място за провеждане на събитията от нашето европредседателство. Няколко европейски министър-председатели по дипломатичен път са подсказали, че няма да дойдат на заседания в сграда, която се свързва с корупция. Това би уронило престижа им, подчертали те.

Дипломати в България елегантно попитали представители на правителството дали не е по-добре основното място за евросрещите у нас да стане резиденция „Бояна“ или друга сграда, която да не носи такова петно, каквото вече има НДК.

Това е накарало министър-председателят Бойко Борисов в рамките на 24 часа отново да промени решението си и вчера след обяд да накара Боршош да си подаде оставката. Припомняме, че в рамките на дни шефът на НДК бе уволнен от министър Лиляна Павлова с тежки обвинения, след това възстановен от Борисов на поста и накрая принуден от премиера да се оттегли. 

Европейската комисия е предложила 1500 от срещите вместо в София да се проведат в Брюксел и Страсбург. За НДК се предвиждат 800 събития, но не се знае колко от тях ще останат.

В Министерството на културата, под чиято шапка вече е НДК, са притеснени, че влизат в обект, който фактически е една финансова дупка, който няма насрещни планове за ремонт, няма оторизирани идейни проекти, няма съгласуваност с авторските екипи. 


Министърът на културата Боил Банов е бил принуден да поеме „горещия картоф“, без да има необходимия кадрови и експертен ресурс да управлява в тази ситуация толкова тежък ремонтно-строителен обект.


Няма коментари:

Публикуване на коментар