Зима

Зима
Пролет

30 юли 2017 г.

„Борбата срещу злото” се връща на мода във Вашингтон

Но Вашингтон не осъзнава как действат механизмите в руската политика...
 
„Борбата срещу злото” се връща на мода във Вашингтон. Също както в администрацията на Буш-младши преди 15 години. Помните Ирак, нали? 

Днес САЩ пак са се втренчили в себе си, пренебрегвайки глобалните процеси.

Но как да имат сили и време за друго, след като Доналд Тръмп продължава да си седи доволно в Белия дом и всичко говори за това, че той е попаднал там с външна намеса, коментира германското списание „Шпигел”.

И демократи, и републиканци видяха в предполагаемия опит на Кремъл да повлияе на изборите в САЩ удар в сърцето на американската държава. И бяха прави, смята изданието. Затова Камарата на представителите прие санкциите срещу Москва да се увеличат.

Проблемът обаче идва от това, че тези санкции не бяха съгласувани с традиционните съюзници на САЩ и не отчитат техните интереси. От Тръмп друго не може и да се очаква. Но това го подкрепят и демократи, и републиканци.

Това решение е вид обявяване на икономическа война на Русия. Според него трябва да се накажат фирмите, които участват в строителството или съхранението на руските тръбопроводи. А това би засегнало не само износа на руска енергия в Европа (който до неотдавна съставляваше 50% от руския бюджет), но и множество европейски енергийни концерни.

Освен това, част от санкциите са срещу "инвестициите в приватизацията на руска държавна собственост или насърчаването им", в случай че Москва би се облагодетелствала от това. Което значи, че всяка западна фирма за икономически контрол трябва да се замисли за в бъдеще дали случайно не изпълнява поръчка за одит на подлежащ на продажба руски държавен концерн.
 

А либералните икономически експерти на Изтока и Запада от години призовават именно за това – приватизация. Кремъл дълго време държа под свой контрол всички големи концерни и дори цели отрасли на икономиката. Разрастващата се държавна икономика притиска частните предприятия, спира иновациите, а заедно с това и развитието на независимото от политиката предприемачество.

Санкциите на САЩ вече нанесоха косвени щети. Сред тях са и бездруго увредените германско-американски отношения. В продължение на десетилетия над една трета от газа за Германия идва от Русия. Дори и германският канцлер Ангела Меркел, която едва ли може да бъде заподозряна в особено топли чувства към Путин, се изказа срещу пасажа, в който демократи и републиканци се прицелват в планирания германско-руски газопровод "Северен поток - 2"… само да кажат в следващия параграф, че трябва да "се даде предимство на износа на американска енергия, което ще създаде работни места в САЩ".

Значи Америка отново е преди всичко. А санкциите й целят да поставят Кремъл на колене. Но Вашингтон не осъзнава как действат механизмите в руската политика. Ако руснаците решат, че отвън се осъществява натиск върху родината им, те по-скоро ще се обединят около президента си, дори да се отнасят критично към политиката му вътре в страната. Това е феноменът на „отбранителния патриотизъм”.

По логиката на престъплението и наказанието, санкциите са понятни. Но не и умни.




Нова телевизия

Няма коментари:

Публикуване на коментар