Зима

Зима
Пролет

10 юли 2017 г.

Румен Радев: Хаосът е пълен, този хаос го виждам всеки ден

"Виждам желание проектите за модернизация на армията не да се реализират, а да се протакат."
 
Така президентът Румен Радев коментира забавянето на проектите за купуване на ново въоръжение за армията и решението на правителството за ново разглеждане от парламента на проекта за нов изтребител.

„През цялото време съм се опитвал да придобием нови самолети, мощни, съвременни. Най-добре, разбира се, F-18, ако ме питате, най-добре „Еврофайтър“ нов, най-добре „Рафал“ нов, най-добре F-16 нов. Прекрасни самолети. Но винаги сме катастрофирали в тези си опити с цената, която надхвърля значително определената финансова рамка“, обясни Радев. 


При предишните процедури за избор на нов за ВВС изтребител рамката беше 700 млн. лева за 8-9 самолета, а сегашната процедура е с рамка от 1.5 млрд. лв. 

„Много ще се радвам правителството да постигне така наречената „политическа цена“, отсега да ви кажа – няма да стане“, каза Радев и добави, че много правителства вече са се опитали. 

Той напомни, че финансовата рамка е определена от парламента. „Ако са решили да дават много повече пари, аз нямам нищо против“, добави президентът. 

Президентът не отговори конкретно на въпрос колко по-високи са цените на споменатите от него нови изтребители, защото това било търговска тайна. "Много над 1.5 млрд. лева за 8 нови самолета", добави Радев.

„Хаосът е пълен, този хаос го виждам всеки ден“, каза Радев за действията на правителството за модернизацията на армията. 


Президентът добави, че не вижда смисъл от следващо свикване на Консултативен съвет за националната сигурност (КСНС) по темите сигурност и отбрана, защото до момента няма никакви стъпки и яснота както за повишаване на социалния престиж и повишаване на заплатите в сектора сигурност, така и за окомплектоването им, нито за проектите за модернизация. 

Тези ангажименти бяха поети от правителството на КСНС на 30 май тази година.
 

Няма коментари:

Публикуване на коментар