Зима

Зима
Пролет

24 юли 2017 г.

В. Матвиенко: Новите санкции целят да извадят Русия от енергийния пазар на ЕС

"Санкциите може да нанесат вреди също на европейските компании и на европейския бизнес като цяло."
 
"Предложените нови санкции на САЩ срещу Русия приличат на опит да бъде извадена Москва от европейския енергиен пазар."

Това заяви председателят на Съвета на федерацията на Русия (горната камара на парламента) Валентина Матвиенко.

Матвиенко направи коментара, след като вчера Белият дом обяви, че президентът на САЩ Доналд Тръмп е отворен за възможността да подпише нов законопроект по въпроса. Преди това, в края на миналата седмица, политическите лидери в Сената и Камарата на представителите на американския Конгрес постигнаха съгласие по законопроекта за новите санкции.

Матвиенко заяви, че се надява ЕС да не допусне въвеждането от САЩ на нови санкции срещу Русия, които според нея ще засегнат енергийния пазар на съюза.

"Санкциите може да нанесат вреди също на европейските компании и на европейския бизнес като цяло. Това е опит Русия да бъде извадена от европейския енергиен пазар. Това е посегателство над интересите на европейските държави. Надявам се ЕС да отстоява своята позиция", каза тя.

Европейският съюз с безпокойство следи ситуацията около въвеждането на нов кръг санкции от САЩ, заяви на пресконференция в Брюксел говорителят на Европейската комисия Маргаритис Схинас, цитиран от ТАСС.

"Следим този процес с безпокойство, отчитайки нашия интерес в сферата на енергетиката", каза той.

Прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков коментира, че "санкционната реторика на Вашингтон вреди на интересите на САЩ, Русия и трети страни". Песков заяви също, че Русия и европейските й партньори продължават да работят над съвместните си енергийни проекти и обсъждат проблема за санкциите, които биха могли да им попречат.

Валентина Матвиенко

Няма коментари:

Публикуване на коментар