Зима

Зима
Пролет

12 юли 2017 г.

Държавата на джиповете

Няма нищо по-нормално от това в държавата на джиповете, университет да привлича студенти по този начин...
 
Тези дни пловдивски университет втрещи всички, като пусна обява за привличане на студенти, която обещава един от записалите се да спечели джип. 

Частното Висше училище по агробизнес и развитие на регионите (ВУАРР) примамва бъдещите висшисти с  бонуси: 7-дневни почивки, смартфони, айфони, лаптопи, таблети, а голямата награда е чисто нов джип. Щастливците ще са 25 първокурсници, които ще научат за своя шанс на студентския празник 8 декември, когато ще се теглят номерата на късметлиите.

На пръв поглед изглежда абсурдно. Да обещаваш на жадните за наука младежи възможността да спечелят автомобил, било той и високопроходим. Та нали в недалечното ни минало, ако се доверим на класиците, българинът е давал мило и драго децата му да се учат, за да сполучат. Без да играят в томбола да луксозна каляска, например.

В днешна европейска България обаче, младежта има нужда от по-сериозни стимули, за да се отдаде на науката. Очевидно, перспективата след като завършиш университет да работиш в БАН за 500 лв. или като учител за 600 лв. не е достатъчна за бъдещето на нацията. Друго си е един лъскав джип, веднага те издига в обществото. И всички редови граждани ще цъкат с език завистливо, когато луксозното возило профучи с мръсна газ покрай тях.

Особено важен момент е, че наградата е точно джип, а не просто нов автомобил. В България именно джипът е символ на просперитет. Да сте виждали в Западна Европа, че и в нормалната Източна, такова стълпотворение от високопроходими коли в градовете? Разбира се, че не!  Там джипове има само по фермите, а богаташите карат спортни автомобили.

У нас обаче, се счита за престижно да гледаш отвисоко другите участници в движението. Ето, и премиерът не долюбва много-много личния и служебните си мерцедеси, та се наложи НСО да му осигури джип от тези на горските. Да седне зад волана и де се види, че не кой да е. И дори се разсърди, че го критикуваха за това.

Така че, няма нищо по-нормално от това в държавата на джиповете, университет да привлича студенти по този начин. Със сигурност кандидат-висшистите във въпросното учебно заведение  ще се увеличат значително след подобна оферта. 


Само дето, не беше лошо шефовете на въпросния университет да прочетат "Лютите чушки" на Радой Ралин, за да си припомнят афоризма: Сит търбух, за наука глух.



Пламен Иванов, Banker.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар