Зима

Зима
Пролет

14 юли 2017 г.

Този богат, стар и обезоръжен Запад

На север са старите, богати и обезоръжени; на юг - младите, бедни и тежко въоръжени…
 
Впечатляващата формулировка на Никола Бавре (Chroniques du déni français) обобщава демографското, икономическо и военно положение на европейците пред лицето на другите, на юг и на изток от Средиземно море.

Казват, че ядреното оръжие изравнява, но то не разубеждава нито джихадизма, нито регионалните войни, нито миграционните заплахи, нито киберпрестъпността. Впрочем председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер го каза на 9 юни в Прага: “Защитата на Европа вече не може да бъде подценявана”.


Не можем вечно да разчитаме на Америка и на НАТО.

И дори и най-големите военни сили вече не могат да отговорят сами на предизвикателствата на новите заплахи в един все по-милитаризиран свят.

Доналд Тръмп, който беше във Варшава и в Хамбург миналата седмица и трябва да присъства на 14 юли на нашия военен парад, няма да спре да повтаря силно това, което американците напразно казват от години насам: САЩ (320 млн. души) не могат да продължават да харчат 600 млрд. долара за сигурността на Запада, когато европейците (500 милиона) отделят за нея 220 милиарда.

Цената на обучението и снаряжението на един войник е 108 хил. евро в САЩ срещу 27 хиляди в Европа. “И никой не се пита защо, казва Юнкер, европейците не са в състояние да изпратят повече от трима от сто бойци за една и съща операция…”

Има три армии, които са от значение в Европа - френската, британската и германската - но само първите две воюват.

И царува разпиляност: 178 оръжейни системи на континента срещу 30 в САЩ; 17 модела танкове тук, само един в Америка… “Неефективна и скъпа”, казва председателят на Европейската комисия. Но коя нация е готова да пожертва оръжейната си индустрия (във Франция тя е донесла 14 милиарда от поръчки през 2016 г. и в нея са заети 165 хил. души)?

Европейската комисия реши, под влияние на страните членки, да създаде фонд за европейска отбрана. Но с какъв ръст? 600 млн. евро през следващите три години, после по 1,5 милиарда годишно. Което през следващата година ще бъде само 0,03 на сто от френския бюджет за военно оборудване… 


“Старите” имат още да напредват.



Франсоа д’Орсивал, “Фигаро”,  превод: Glasove.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар