Зима

Зима
Пролет

17 юли 2017 г.

Как се става директор на БНТ

Девет души подадоха документи за генерален директор на БНТ: Иван Гарелов, Валерий Тодоров, Сашо Диков, Стоил Рошкев, Тома Иванов, Теодор Ангелов, Константин Каменаров, Емил Кошлуков и Радослав Главчев.

С Решение на СЕМ от заседание на 11.07.2017 г. е определена техническа комисия, която ще състави протокол за наличността и редовността на подадените документи. 


Протоколът ще бъде разгледан на 25.07.2017 г. на редовно заседание, съобщиха от регулатора.

Как се става шеф на БНТ е интересен въпрос, особено в контекста на нестабилната политическа конюнктура.

Генералният директор на националната телевизия уж няма кой знае каква власт. И уж не зависи от политиците. Всъщност и двете твърдения не са съвсем верни. Властта е голяма въпреки сравнително ниската гледаемост, защото показаното по обществената телевизия има институционална тежест както в страната, така и в чужбина. А зависимостта от политиците се вижда с просто око – ако дадена партия управлява или има големи шансове да е във властта, нейни представители са на екран денонощно. Ако са извън парламента и правителството – не съществуват и за БНТ.

Така или иначе независимо от всички критики БНТ ще има нов генерален директор съвсем скоро – на 23 август. Как обаче се заема този висок пост?

Преди 10 месеца СЕМ прие нова процедура, която вместо досегашните 3 етапа включва 4. На първия етап се разглеждат документите и се преценява кой да бъде допуснат до надпреварата. На втория етап се вниква в същността на представените документи, на третия се изслушват кандидатите и четвъртият етап е избор на генерален директор, съобщава Transmedia.bg.

Допуснатите до участие в процедурата кандидати ще бъдат обявени до 8 август. Следва обявяването на допуснатите до изслушване кандидати, което ще се случи до 17 август.

СЕМ ще проведе изслушването на 21 и 22 август, а на 23 август новият генерален директор на БНТ ще бъде избран.

Разбира се, съществува и вариант да няма избран нов шеф, ако никой от кандидатите не получи поне три гласа. В такъв случай един час по-късно се насрочва второ заседание. Ако и то завърши без победител, се насрочва трето. В случай, че и третото приключи без фаворит, процедурата се прекратява. Решението се обявява чрез БТА и на сайта на СЕМ.

Мандатът на генералния директор е 3 години.

Професионална, управленска и организационна компетентност са сред изискванията към мераклиите за поста. И още – висше образование, минимум 5 г. стаж в телевизия, обществен авторитет и професионално признание. Всеки кандидат трябва да представи концепция за развитието на БНТ в обем до 20 страници. Изисква се декларация, че кандидатът не е осъждан, както и че няма участие в търговски дружества.

Бюджетът на БНТ е близо 65 млн. лв. Наред с тези пари бъдещият генерален директор ще управлява и още 7,6 млн., отпуснати целево за отразяването на българското председателство. 5,6 от тях ще се усвоят през 2017, а останалите 2 млн. – през 2018 г.

Няма коментари:

Публикуване на коментар