Зима

Зима
Пролет

31 юли 2017 г.

Акад. Георги Марков: Чичо Сам иска да прогони Дядо Иван

"Ние историците не можем да правим компромис. Нямаме това морално право."
 
Това коментира академик Георги Марков пред бТВ във връзка с предстоящото подписване на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между Република България и Република Македония. 

Въпреки, че България първа признава Република Македония като държава още в далечната 1992 г. няма подписан подобен договор. 

Историкът академик Георги Марков коментира, че договорът няма да реши с вълшебна пръчица насложените проблеми особено по отношение на общата ни история. Визирани бяха случаите с Димитър Талев и "Железният светилник" - издаването му на македонски език, личностите Гоце Делчев, Тодор Александров, Никола Йонков Вапцаров.

Марков коментира, че там има историци, които си вадят хляба и правят кариера с подобни фалшификации на историята. Затова е важно да се започне с историческите факти в учебниците по история.

Така относно написаното в учебниците в VI- ти клас, където се говори за избити от българите македонци по времето на Втората световна война, академик Марков каза: "Оттук трябва да започнем. Ние няма да се съгласим да се прави компромис с историята. Политиците правят компромиси и преди и след 89-та година". 


Марков допълни, че историците не могат да се разберат така, както политиците искат.

"Явно е, че има политика по отношение на Република Македония. Ако вземете плановете на НАТО Република Македония след Черна гора трябва да влезе в НАТО. Не случайно Борисов показа договора първо на американския посланик. Чичо Сам иска да прогони Дядо Иван", коментира още Марков.


"За разлика от политиката, историята е наука, факти и истина", добави акад. Марков.


 

Няма коментари:

Публикуване на коментар