Зима

Зима
Пролет

1 юли 2017 г.

Уж фалшиви новини, а грабежът си върви

Фалшивите новини удрят най-лошо онези, които четат без да съпоставят и мислят...
 
Преди дни у нас се проведе конференция за фалшивите новини. 

Наречени бяха оръжие за масово унищожение на модерното бойно поле. Имаха предвид геополитиката, но у нас се ползват като сопа в политиката.

Очакването обвинителният акт по делото "КТБ" да бъде внесен в съда активира нестихващия конфликт Цветан Василев - Делян Пеевски. Медиите от двата лагера изстреляха пореден залп на тема КОЙ какви активи на фалираната банка завлича. И понеже няма държава, която да вземе отношение към грабежа, той си върви. А с оглед присъствието или отсъствието на всеки от двамата във властта, познайте кои новини са по-фалшиви.

От една страна е твърдението, че военно-промишленият комплекс е новата страст на Пеевски и затова Емил Караниколов бил посочен за министър на икономиката. Първата му задача била да върне в ръководството на Държавната консолидационна компания (ДКК) изгонените от служебния кабинет кадри. Това стана след скандалната продажба на Музея на виното. Купувач е фирмата на Пеевски "София-БТ". Принципът на лапането е ясен, а всеки скандал е за три дни.

Новото е, че Пеевски щял да ползва ДКК, фирми на Петър Манджуков и държавната "Кинтекс", за да изнася оръжейна продукция. Бизнес-депутатът ходил вече на авиационно изложение в Индия като "представител на България" и обещал на клиенти да осигури продукция за над 1 млрд. долара на дъмпингови цени. Руснаците надушили обаче бързо офертата и, както може се предполага, кипнали. Но и смятали, че никоя държава или държавна фирма няма да влезе в подобна схема. Остава да предполагаме дали в нея ще се включат терористични групировки.

От друга страна ни уверяват, че Василев също посяга на военно-промишления комплекс чрез дружеството "Емко" на Емилиян Гебрев. Именно чрез него било източвано държавното "Кинтекс", а сега искали да глътнат "Дунарит". Само че "Емко" е вторият по оборот български оръжеен производител след "Арсенал", глътката беше разрешена официално от Комисията за защита на конкуренцията. Целта на сделката е укрепване на "Дунарит" чрез увеличение на капитала, а както знаем русенското предприятие има договори с НАТО.

Та фалшивите новини са наистина оръжие за масово поразяване. Но удрят най-лошо онези, които четат без да съпоставят и мислят. Затова грабежът на века, както всички нарекоха погрома над КТБ, ще остане ненаказан. Тук-таме някой от участниците може и да се попритесни, но не дотолкова, че да върне отмъкнатото. И понеже с подобно правораздаване място за притеснение няма, нищо не пречи грабежът да бъде довършен. 


А той край няма...


Огнян Стойчев, Banker.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар