Есен

Есен

26 юли 2017 г.

ГЕРБ обърнаха палачинката

ГЕРБ даде назад и вече не иска да се ограничава финансирането на неправителствения сектор от чужди страни.

Оказа се, че парламентарната група е решила да оттегли предложението си за промени в Закона за съдебната власт, което мина вече на първо четене и с което се забранява външното финансиране на съсловни организации на магистратите.

Шефът на групата Цветан Цветонов обясни, че вече има твърде много спекулации по темата и не е редно да се стига до това.

Преди дни НПО-секторът скочи, че формулировките на ограничителните разпоредби са толкова широки, че не допускат финансиране на професионални организации, научна и преподавателска дейност на магистрати дори от институциите на Европейския съюз, Съвета на Европа и ООН, международни организации, в които България е приела доброволно да членува.

"Всички те попадат в обхвата на понятието "чуждестранно лице". В момента тези организации не се финансират от държавата, но с новите разпоредби ще се забрани финансирането и по програми на ЕС, по които и държавата получава финансиране", мотивираха се от неправителствените организации.

Цветанов отсече, че решението на ГЕРБ не е взето под натиск на нито една чужда страна, но сега не било удачно да се забранява финансирането на НПО-секторът.

"Ние сме за прозрачност за начина на финансиране, но не и за ограничаване на тези донори, които допринасят за образование, култура. Дейността на фондация "Америка за България", която стана много популярна, е финансирала проекти, които са осигурили средства в размер на над 170 милиона долара, като само за образование има проекти за по на 105 милиона лева", обясни Цветанов, цитиран от Dnes.bg.

Той допълни, че фондацията е дала на община Пловдив, която ще се бори за Европейска столица на културата, 3 милиона лева за ремонта на Малката базилика, а за реставрацията на Голямата Базилика дава още 8 милиона лева.Няма коментари:

Публикуване на коментар